1843 illegale Brazilianen land uitgezet in 2012

Dit jaar zijn van 1 tot en met 16 januari 2013 in totaal 83 illegalen het land uitgezet. In 2012 heeft de Vreemdelingendienst 2.482 personen gedeporteerd. De grootste groep die gedurende het afgelopen jaar het land is uitgezet, betrof Brazilianen. Inspecteur Humphrey Naarden van de Publiciteitsdienst zegt dat de groep Brazilianen die gedeporteerd werd, uit 1.843 personen bestond. Daarna volgen o.a. Chinezen met 76 illegalen, 31 Haitianen, 25 Nederlanders en 19 Vietnamezen.
Er zijn drie soorten uit te zetten vreemdelingen te onderscheiden. Ten eerste gaat het om personen die legaal het land binnenkomen en hun verblijftermijn overschrijden. Bij ontdekking worden zij het land uitgezet. Daarnaast betreft het personen die illegaal de grens oversteken. In dit geval gaat het om mensen die zonder geldige documenten Suriname binnenkomen. Zij komen met een specifiek doel, meestal om in de goudvelden te gaan werken. De derde groep bestaat uit mensen die legaal het land binnenkomen, zich schuldig maken aan een strafbaar feit en daarvoor worden veroordeeld. Zij worden in voorkomende gevallen uitgezet, ongeacht of hun termijn is overschreden. Naarden zegt dat deze laatstgenoemde personen ter beschikking gehouden worden van de Vreemdelingendienst. Zij worden uiteindelijk ook het land uitgezet.
Naast deze drie groepen noemt Naarden ook de groep die legaal hier vertoeft maar een gevaar vormt voor de openbare rust en veiligheid van het land. Deze vreemdelingen worden ook uitgezet. Naarden ging terug in zijn praktijkervaring toen hij bij de recherchedienst zat. Een religieuze organisatie had een geestelijke uitgenodigd om in Suriname te komen prediken. Tijdens één van zijn preken had de buitenlandse geestelijke leider een andere stroming zwaar beledigd. Dit werd niet geaccepteerd. Naarden herinnert zich nog dat het probleem op het hoogste niveau werd behandeld. Hij was in de nachtdienst. Er werd aangifte hierover gedaan. Het Openbaar Ministerie is toen ook in beeld gekomen. De toenmalige procureur-generaal werd persoonlijk erbij gehaald. In de late avonduren kwam hij op de afdeling recherche Nieuwe Haven. De buitenlandse geestelijke werd op het bureau ontboden. Er werd een dossier opgemaakt. Uiteindelijk moest de ontvangende associatie in opdracht van de pg de buitenlandse geestelijke op de eerstvolgende vlucht naar het buitenland zetten. Naarden merkt op dat in dit geval de geestelijke legaal in het land vertoefde, maar vanwege het feit dat hij deining binnen een deel van de samenleving veroorzaakte, waarbij de openbare rust en veiligheid in gevaar werd gebracht, uiteindelijk toch het land werd uitgezet
De Vreemdelingendienst is belast met het vreemdelingenbeleid vanuit het ministerie van Justitie en Politie. Deze afdeling is landelijk belast met de algemene uitzetting. Alle uitzettingen van vreemdelingen uit Suriname geschieden centraal vanuit de afdeling Vreemdelingendienst.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!