Toename van griepgevallen in Amerika en Nederland

In de afgelopen periode is er een toename van het aantal griepgevallen in de Verenigde Staten van Amerika en Nederland geconstateerd. In de Caribische en Latijn Amerikaanse regio is dit niet het geval. Ook in Suriname is er momenteel geen sprake van een verhoogd aantal griepgevallen in vergelijking met het aantal van vorig jaar in dezelfde periode. Het is echter belangrijk om alert te blijven om te voorkomen dat een griepepidemie ontstaat. Griep, ook wel  influenza genoemd, is niet zomaar een verkoudheid. Het is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het influenza-virus, dat voorkomt in druppeltjes snot, slijm en speeksel. U kunt het virus oplopen door het in te ademen als iemand hoest, niest of praat. Ook via de handen kan het virus in de mond of neus terechtkomen. Het virus veroorzaakt een infectie van de luchtwegen.
De verschijnselen die als eerst optreden, zijn koorts en koude rillingen met keelpijn, hoofdpijn en spierpijnen over het hele lichaam. Ook verkoudheid en droge hoest kunnen voorkomen. U kunt zich nogal ziek voelen. Griep gaat vanzelf weer over. Na 3-5 dagen zijn de koorts en pijn verdwenen, maar het kan nog enkele weken duren voordat u zich helemaal beter  voelt. Echter zijn er enkele risicogroepen waar er vervelende gevolgen kunnen optreden zoals ouderen boven 65 jaar en mensen met chronische ziekten zoals diabetes, hart- en longziekten en nierdialyse patiënten of personen met een verlaagde weerstand.
Om besmetting met het griepvirus te voorkomen, kunnen de volgende maatregelen genomen worden: bedek mond en neus bij het hoesten of niezen. Maak gebruik van papieren zakdoekjes (tissue) en gooi ze weg na één keer gebruik. Was de handen regelmatig met water en zeep, en vooral na het snuiten, hoesten of niezen. Maak deurknoppen en andere oppervlakten, die door meerdere mensen per dag worden aangeraakt, regelmatig schoon. Laat u vaccineren. Jaarlijks wordt een nieuw vaccin gemaakt dat beschermt tegen verschillende typen griepvirus. Voor eerder genoemde risicogroepen alsook zwangeren vanaf de vierde maand wordt het griep vaccin beschikbaar gesteld via het BOG. Zij kunnen van maandag tot en met donderdag tussen 7.30 en 12.30 uur terecht bij het Medisch Centrum van het BOG voor een griepvaccinatie. Als u griepverschijnselen heeft die ernstiger verlopen of langer duren dan u verwacht, maak dan contact met uw huisarts. Voor meldingen kunt u bellen naar het hotlinenummer van BOG: 8836643.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: