ICJ: ‘Vertraging 8 Decemberstrafproces onacceptabel’

De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) in Genève heeft gisteren in een persbericht haar bezorgdheid uitgesproken over de vertraging en onzekerheid in het 8 Decemberstrafproces tegen president Desi Bouterse en 24 anderen. De ICJ spreekt tevens haar ongenoegen uit over de aanhoudende onzekerheid over de toepasselijkheid van de Amnestiewet. Deze wet zou de voortgang van het proces kunnen bedreigen. Maar er is geen uitspraak gedaan door de Suriname militaire rechtbank, aangezien de rechters besloten om het proces op te schorten. Zij lieten de beslissing over aan het OM en het nog niet ingestelde Constitutioneel Hof.
‘Het is onaanvaardbaar dat er geen verklaring is gekomen sinds de laatste zitting, nu meer dan 8 maanden geleden’, zegt ICJ- secretaris-generaal Wilder Tayler. ‘Justitie heeft langer dan 3 decennia gefaald. Het is in ieders belang, zowel van de beklaagden als de familie van de slachtoffers, dat dit proces voortgezet wordt zonder verdere vertraging.’
De verdachten, onder wie hoofdverdachte Desi Bouterse, worden beschuldigd van de marteling van en moord op 13 burgers en 2 militairen op 8 december 1982. De in april 2012 aangenomen Amnestiewet zou amnestie verlenen aan de verdachten en het proces stopzetten.

error: Kopiëren mag niet!