NJP ondersteunt Tabakswet

‘Het in behandeling nemen van de tabakswet wordt door het Nationaal Jeugdparlement gezien als het zetten van een zuurstofbuis voor iemand die zich in een omgeving vol rook bevindt. Het doel van deze wet is om huidige en toekomstige generaties te beschermen tegen de schadelijke gezondheidseffecten van het gebruik van tabak en tabaksproducten en de blootstelling aan tabaksrook.’ De goedkeuring en in werking treden van deze wet wordt zonder meer ondersteund door het NJP. ‘Aangezien Suriname partij is bij het WHO- Kaderverdrag inzake Tabaksontmoediging, vinden wij het van eminent belang dat Suriname daadwerkelijk tabaksgebruik gaat ontmoedigen. Roken is langzaam vergif, niet alleen voor de roker, ook voor degene die bloot wordt gesteld aan de tabaksrook. De reden waarom wij deze wet ook ondersteunen, is omdat het opmerkelijk is dat steeds meer jongeren rondlopen met een sigaret in hun mond. In bepaalde gevallen zijn zij heel jong en roken zij alleen, omdat in hun vriendenkring dat als “stoer zijn” wordt gezien. Bepaalde jongeren roken ook omdat zij dat zien bij hun ouders of ouderen om hun heen. Anderen roken niet, maar staan toch bloot aan tabaksrook, hetzij thuis of in bussen/ taxi of op de openbare plekken waar roken is toegestaan, zoals wachthuisjes, wachtkamers, discotheken en noem maar op. Wij zien ook dat het begint bij een onschuldige sigaret en doorgaat naar marihuana, cocaïne en drugsgebruik. Er moeten duidelijke sancties en boetes opgelegd worden aan mensen die de wet overtreden. De mogelijkheid moet worden bekeken om een mechanisme in te bouwen of een instantie te belasten met de controle op de naleving van deze tabakswet’, vindt het NJP.
‘Op alle tabaksverpakkingen staat geschreven dat roken schadelijk is voor de gezondheid, maar het opschrift werkt helemaal niet ontmoedigend, dus het wordt tijd om dit groot probleem te bestrijden. De juiste manier om dit probleem structureel aan te pakken, is om deze wet daadwerkelijk in werking te laten treden. Niet alleen het ontmoedigen is belangrijk, maar mensen er meer en meer van bewust te maken dat roken de gezondheid van de mens schaadt. In bepaalde gevallen resulteert het roken tot arbeidsongeschiktheid (dus werkloosheid) en erger nog: de dood.’
‘Het baart ons veel zorgen als jongeren nu al beginnen met roken. Wat blijft dan van hen over als zij ouder worden? Tot slot doen wij een dringend beroep op handelaren en winkeliers om mee te werken aan deze wet en laten zij de gezondheid van de Surinaamse burgers voorop plaatsen. Verder roepen wij ook ouders op om op hun rookgedrag te letten als hun kroost aanwezig is. Als u het niet op eigen houtje kunt, zijn er instanties die u wel kunnen begeleiden. Ook de leerkrachten die tijdens de schooluren roken, roepen wij op om onmiddellijk te stoppen met roken! Alle rokers vragen wij ook te stoppen, want het zal alleen maar in uw voordeel zijn en ook voor de generaties na u! Denk aan de ontwikkeling van ons land, want met zieke mensen kunnen we nergens terecht! Dus jong en oud, het Jeugdparlement drukt u op het hart om “Nee mang” in woord en daad te zeggen tegen roken!’, aldus een bericht van het NJP.

error: Kopiëren mag niet!