President-commissaris Brunings: ‘RvC-leden niet bereid visie regering te volgen’

President-commissaris BruningsGerard Brunings, president-commissaris van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), reageert heel kalm op het feit dat vier leden van de Raad van Commissarissen (RvC) van de SLM een brief naar de vicepresident hebben gestuurd, waarin ze het vertrouwen in Brunings opzeggen. ‘Ik heb het vermoeden dat het om persoonlijke zaken gaat’, zegt Brunings aan Dagblad Suriname, zonder dieper op in te gaan. ‘Sommige personen begrijpen het luchtvaartbeleid van deze regering niet. De algemene aandeelhoudersvergadering plaatst leden in de raad om toezicht te houden en controle uit te oefenen op het beleid. Nu blijkt dat een viertal leden niet bereid zijn de visie van de regering te volgen’, zegt Brunings.
Brunings, die ook adviseur van president Desi Bouterse is om de luchtvaartsector te reorganiseren, zegt dat hij geen moeite heeft om verder te werken binnen deze constellatie van de RvC. ‘Het is een zakelijke raad. Als ze zakelijk werken, is er geen probleem’, zegt hij. Brunings voegt eraan toe dat een RvC geen vereniging is waar leden bepalen. ‘De meerderheid bepaalt niet binnen de raad. Dus ik hoef niet weg als ze mij niet willen. Het kan dat zij weg moeten.’ Brunings laat de beslissing over aan de regering. ‘Misschien krijgen de vier leden de rekening gepresenteerd. Of misschien ik’, zegt hij.
De RvC-leden Leo Brunswijk (secretaris), D. Somohardjo, F. Pallata en J. Dollard hebben een brief naar de vicepresident gestuurd, waarbij ze aangeven het vertrouwen in president-commissaris Brunings op te zeggen. De raadsleden verwijten Brunings van het nemen van beslissingen en doen van uitspraken zonder de leden te kennen. Ook het feit dat Brunings tijdens de oudejaarstoespraak de SLM afkraakte, zonder medeweten van de raadsleden, is een heikel punt. Om dit punt te bespreken, werd op 8 januari een vergadering belegd. Tijdens de vergadering raakte de gemoederen zodanig verhit dat de vergadering door Brunings werd verdaagd voor onbepaalde tijd.
De leden hebben enkele punten opgesomd, die volgens hen niet door de beugel kunnen. Allereerst kunnen Brunings en de SLM-directeur niet door een deur, als gevolg waarvan het bedrijf schade ondervindt. Tijdens de vergadering gebruikte Brunings meerdere malen de naam van de president om zijn wil door te drukken. Verder schrijven de ontevreden leden dat ze meerdere malen onjuist zijn geïnformeerd door Brunings. Hij doet constant uitspraken in de media zonder overleg met de raad te hebben gehad. Verder houdt hij tijdens onderhandelingen, in zijn hoedanigheid van senior advisor van de president van de Republiek Suriname op luchtvaartgebied, op geen enkele wijze rekening met de belangen van de SLM, staat in de brief.
Naast de AC-leden Brunswijk en Pallata, PL-lid Somohardjo en SPA-lid Dollard, zitten in de RvC ook de leden E. Deira en R. Dragman.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!