Roken alleen in eigen huis mogelijk bij aanname nieuwe wet

Roken alleen nog in je eigen huis mogelijk bij aanname nieuwe wetAls de nieuwe Tabakswet wordt aangenomen, is roken alleen nog mogelijk in je eigen huis of auto. Op alle andere plaatsen is het verboden te roken. Het ministerie van Volksgezondheid, en in het bijzonder deze regering, neemt dit besluit om regels vast te stellen ter beperking van het gebruik van tabak en tabaksproducten in het belang van de volksgezondheid. Men mag ook geen reclame maken van tabak. Maakt men zich schuldig aan overtreding van de nieuwe wet, dan mag men rekenen op gevangenisstraffen variërend van 1 tot 9 maanden en een geldboete erbij. De ontwerpwet ligt momenteel bij de DNA ter behandeling.
Het rookverbod zal gelden in alle publiek toegankelijke ruimten, werkruimten en openbaar vervoer. Ook werkruimtes van particulieren horen bij het verbod, alsook openbare vermakelijkheden als cafés, bars, discotheken, clubs, dansevenementen, sportwedstrijden, restaurants, openlucht en gesloten eet- en drinkgelegenheden, fabrieken, magazijnen, hotels, pensions, bus, boot, taxi, wachtruimtes, winkels, markten, shopping malls, pleinen, casino’s en bioscopen. Degene die het beheer of enige verantwoordelijkheid heeft over het beheer van de publiek toegankelijke ruimtes, moet zodanige maatregelen treffen dat de ruimte rookvrij is. Werkgevers zijn verplicht een rookvrije ruimte te creëren voor hun werknemers. Er moeten duidelijke aanwijzingen komen dat er in de betreffende ruimte een rookverbod is. Er moet voor gezorgd worden dat er geen asbakken aanwezig zijn.
De wetgever zal verder ook een verbod leggen op elke vorm van tabaksreclame en tabakssponsering. Niet op de tv, de radio, de krant, op internet, op billboards, op voertuigen, t-shirts en flyers. Er mag ook geen tabak geimporteerd en geproduceerd worden, zonder een duidelijke waarschuwing voor de gevolgen van roken op de etiquette. Ook mogen er geen producten gelijkend op tabak geimporteerd worden, zoals snoepjes en elektronische sigaretten. Men zal geen tabak mogen verkopen in gezondheid- en onderwijsinstellingen, faciliteiten voor minderjarigen en nog vast te stellen plaatsen door het ministerie van Volksgezondheid. Een hard besluit dat opgenomen is in de nieuwe wet, is dat slechts verkoop van verpakking van tenminste 20 stuks cigaretten is toegstaan. Daaronder mag men niet gaan. Het verkopen van zogenaamde ‘losse’ sigaretten zal ook verboden worden.
Degene die toch rookt in de door de wetgever rookvrij verklaarde ruimte, zal gestraft worden met een hechtenis van tenminste 1 maand en een geldboete. Als de beheerder van de publiek toegankelijke ruimte verzuimt maatregelen te treffen voor een rookvrije ruimte, kan die voor 3 maanden de bak in. Als handelaren en winkeliers in overtreding gaan, kunnen ze een gevangenisstraf van 6 maanden krijgen en als de importeur de wet overtreedt, gaat hij voor 9 maanden de cel in. Bij alle straffen gelden er geldboetes. Ook voor zaken waarop er geen gevangenisstraf staan, kan er een geldboete worden geheven.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: