10-daagse Surya Kumbha Parvaa vandaag van start

De 10-daagse Surya Kumbha Parvaa op de Gobardhan Ghaat te Sir Winston Curchillweg is een uniek gebeuren voor de Hindoesamenleving. Deze Surya Kumbha Parvaa vangt vandaag aan en is de derde opeenvolgende viering in Suriname.  De periode voor de Surya Kumbha Parvaa wordt niet zomaar gekozen. Het tijdstip van aanvang heeft te maken met de dag waarop de zon weer richting het noorden gaat. Surya betekent ‘zon’ en ‘kumbha’ staat voor ‘pot’ of ‘kruik met levenselixer’ (amriet) die verscheen tijdens het karnen van de oceaan. De Kumbha Parvaa vindt ieder jaar in India plaats en duurt ongeveer een maand. Miljoenen mensen doen mee aan dit festival. Om de 6 jaar vindt de Ardha Kumbha plaats, om de 12 jaar de Purna Kumbha. Als laatste is er de Maha Kumbha die één keer in de 144 jaar in Prayag wordt gehouden. Rudi Ramdhani, voorzitter van de Surya Kumbha Parvaa Comité Suriname, zegt dat deze keer de Purna Kumbha wordt gevierd.
De Surya Kumbha Parvaa Suriname 2013 is een pelgrimage, een bijeenkomst van vele mensen om samen te bidden en zich spiritueel te verdiepen. Het belangrijkste ritueel tijdens de Kumbha Parvaa is de Kumbha Puja. Dat houdt in dat men gaat baden in de rivier, alwaar de Kumbha Parvaa gehouden wordt. Het baden in de heilige rivier, vooral wanneer de planeten gunstig staan, biedt zuiverheid, vruchtbaarheid, rijkdom en schept een doorgang naar moksha (bevrijding van wedergeboorte). Naast het baden in de heilige rivier, worden er kumbha puja’s uitgevoerd, kathas (lezingen) gehouden, bhajans gezongen en mantra’s gereciteerd. Het baden in de rivier, tijdens en bij de Kumbha Parvaa, geeft een positieve invloed op de gezondheid en de welvaart van de mens.
Tijdens deze 10 dagen zal men dagelijks van zeven tot negen uur een ganga snan (bad) kunnen nemen. Daarna is een ieder in de gelegenheid gesteld om zelf hawan te doen. Van zeven uur tot acht uur in de avond zullen er lezingen worden verzorgd door verschillende organisaties. En van acht uur ’s avonds zal de Swami Brahma Deo uit India lezingen houden over Shri Ram Katha. Rudi Ramdhani roept een ieder op om samen te komen bidden voor het land, de vrede op aarde en voor het welzijn van de mens.

error: Kopiëren mag niet!