2013: het Chinese Jaar van de Slang

Het Chinese Jaar van de Slang begint op 10 februari 2013 (Chinees Nieuwjaar) en eindigt op 30 januari 2014. De slang is het zesde teken van de Chinese zodiak, die bestaat uit 12 aardetakken die worden gesymboliseerd door een dier. Jaren die vanaf het begin van de vorige eeuw in het teken stonden van de slang waren: 1905, 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013 en 2025. Voorbeelden van beroemde mensen die in een Jaar van de Slang zijn geboren zijn: Muhammed Ali,  Hugo Claus, John F. Kennedy, J.K. Rowling (schrijfster van boeken over Harry Potter) en Oprah Winfrey. Karaktereigenschappen die volgens de Chinese astrologie horen bij de slang zijn: actieve geest, artistiek, bizar gevoel voor humor, financieel geluk, instinctief, intelligent, mysterieus, organisatorisch, sensueel en sluw, maar ook onbetrouwbaar, niet punctueel, jaloers en ontrouw.
De Chinese kalender, die meer dan vierduizend jaar oud is en die alle data voor traditionele feesten en feestdagen bepaalt, is een maan-zon kalender. Dat betekent dat de lengte van de maanden door de maan en de lengte van de jaren door de zon wordt bepaald. De lengte van een maand kan negenentwintig of dertig dagen bedragen en hangt af van het tijdstip waarop de maan aanwast en afneemt. Om de drie jaar moet een schrikkelmaand het verschil tussen het 365 dagen tellende zonnejaar en het 354 dagen tellende maanjaar compenseren. Het zonnejaar, dat in 24 maal 14 dagen is verdeeld, wordt vooral door de boeren gehanteerd; het maanjaar, dat op een cyclus van 60 jaar berust die weer in 5 perioden van 12 jaar is onderverdeeld, speelt een rol in het religieuze leven. Aan elk van deze 12 jaren is een teken uit de dierenriem toegekend, dat zich in elke cyclus herhaalt. Deze dierenriemtekens vertegenwoordigen bepaalde karaktereigenschappen, die degenen die in dat jaar geboren zijn, beïnvloeden en ook het verloop van het betreffende jaar bepalen.
Het Chinese Nieuwjaar valt ieder jaar op een andere datum, op een datum tussen 21 januari en 21 februari.
In de Chinese astrologie is het belangrijkste element: het teken uit de Chinese dierenriem (Rat,Os, Tijger etc). Dat is, wat betreft achtergrond en gebruik, vergelijkbaar met de westerse dierenriem. In tegenstelling tot de maandelijkse sterrenbeelden wijzigt het teken van de Chinese dierenriem echter eens per jaar. Met de viering van het Chinees Nieuwjaar (afhankelijk van de stand van de maan in januari of februari) wijzigt het teken. Kinderen die gedurende het jaar geboren worden, krijgen het teken van het jaar als sterrenbeeld.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: