Vereniging van Winkeliers vergadert omtrent knelpunten leden

Vereniging van Winkeliers vergadert omtrent knelpunten ledenHet bestuur van de Vereniging van Winkeliers (VVW) vergadert vanaf morgen omtrent problemen de sector rakende. Dit zegt de voorzitter van de vereniging, Rudi Balak, aan de krant. De onderwerpen die op de agenda prijken zijn onder andere: de bestaanszekerheid van bepaalde leden als gevolg van de toenemende en oneerlijke concurrentie alsook het veiligheidsvraagstuk. De vereniging was enige tijd ‘in slaap gedommeld’. Als reden geeft de voorzitter aan dat veel leden hun winkelpand hebben verhuurd aan voornamelijk de nieuwe groep Chinezen. Voorts was en is de taalbarrière een heikel punt om te vergaderen met alle leden. Na zaterdag zal het bestuur continu in contact zijn met elkaar, totdat een algemene ledenvergadering (alv) bijeen kan worden geroepen.
“De oorspronkelijke naam Vereniging van Kleine Winkeliers zal niet meer worden gebezigd. Vereniging van Winkeliers wordt de officiële naam van de overkoepelende organisatie. Er zijn gesprekken gevoerd met 5 Chinese verenigingen om de organisatie wat “body” te geven. Winkels rijzen als paddenstoelen uit de grond en worden zelfs op steenworp afstand van elkaar neergezet. De één heeft een winkelvergunning, terwijl de ander naast winkelvergunning ook over een gedistilleerde vergunning beschikt. Winkeliers houden zich niet meer aan de winkelsluitingswet. Tot 23:00 uur werd gedoogd. Thans blijven winkels tot de ochtend open om zoveel mogelijk te verdienen. Er wordt sterke drank in shots verkocht met als gevolg dat bars inkomsten derven. De winkeliers die zich schuldig maken aan het verkopen van alcoholhoudende drank in kleine hoeveelheden voor plaatselijk gebruik, doen dit om te ‘surviven’. Deze winkeliers moeten huur betalen, om maar niet te praten over de hoge vaste lasten’, aldus de vereniging.
‘Met de verhoging van de salarissen bij de EBS mogen winkeliers een verhoging van het energietarief verwachten. Winkeliers verkopen zelfs groenten, fruit en kledingstukken. Winkeliers die zich wel houden aan hun vergunningsvoorwaarden, zien inkomsten voor hun neus wegvliegen en willen ook overgaan tot het verkopen van meer producten. In het verleden werd een algemene winkelvergunning verleend, waarbij van alles en nog wat kon worden verkocht. Thans wordt vergunning verleend voor het draaien van een winkel. De leden vragen de overheid te bewegen om een dergelijke vergunning wederom te introduceren. Door meer producten aan de consument te bieden, kunnen de winkeliers het hoofd boven water houden’, meent de winkeliersvereniging.
‘Het ministerie van Handel en Industrie zal samen met de districtscommissaris erop moeten toezien dat de vergunningsvoorwaarden worden nageleefd. Het moment dat er alcoholhoudende drank los wordt verkocht, zal er ingegrepen dienen te worden. Doordat er op oneigenlijke manier alcohol aan de man wordt gebracht, houden mensen zich op in de nabijheid van de winkels. Straks zal er sprake zijn van hangfamilies in plaats van hangjongeren. Er wordt af en toe drugs gerookt. De muziek wordt luid aangezet, waardoor de buurt last ervan ondervindt. Sommige berovingen worden gepland bij de winkels. Mensen voelen zich niet meer op hun gemak om bepaalde winkels aan te doen bij het zien van figuren vóór de winkels.’
De voorzitter twijfelt niet eraan dat er ook molest plaatsvindt bij de winkels. ‘Sommige heren vinden hun partners bij de winkels. Er worden ‘netten’ geworpen om dames het hof te maken. Een ieder heeft het recht om zich vrijelijk te bewegen, maar de gemeenschap mag geen last ondervinden van het plezier van anderen. Een ander voorbeeld is het begeven van een hele leger voetballers na een partijtje voetbal naar de supermarkten. Daar wordt er gegeten en gedronken en luidkeels gesproken met muziek afkomstig uit de speakers van de auto’s. De supermarkten mogen geen sterke drank voor plaatselijk gebruik verkopen. Toch gebeurt dit, tot ergernis van de barhouders.’ Balak vindt dat alle actoren zich moeten buigen over dit fenomeen.
Wat ook prioriteit geniet bij de winkeliers is beveiliging tegen criminelen die het op de dagopbrengst hebben gemunt. De vereniging zal met de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) en het ministerie van Juspol praten over deze materie. ‘De laatste tijd zijn winkeliers vaker het doelwit geweest van rovers. De mediaberichten liegen er niet om. In 1999 waren er ongeveer 2.000 winkeliers ingeschreven in het handelsregister. Thans is het aantal bijgesteld naar 7.000. Twintig procent van de winkeliers was in het verleden geen Chinees. Dit aantal is aardig gedaald, omdat veel winkeleigenaren overgaan tot het verhuren van hun winkelpanden aan de nieuwe groep Chinezen. De nieuwe winkeliers maken gebruik van een winkelvergunning die op naam staat van een Surinamer. Er wordt alles gedaan om zoveel als mogelijk te verdienen zonder overheidscontrole. Wij willen juist de zaken in goede banen leiden, zodat degenen die hun vergunningsvoorwaarden naleven, ook wat kunnen verdienen’, aldus Balak.
N. Ramjiawan

error: Kopiëren mag niet!