Laurens Perreira: ‘Rozenblad, importeer geen rund uit Brazilië!’

‘Ik heb er nog zo voor gewaarschuwd geen rund uit Brazilië te importeren. Maar nee, die meneer  Rozenblad (onderdirecteur Veeteelt/LVV, red.) weet alles en doet maar.’ Zo reageert voorzitter Laurens Perreira van de Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB) op het nieuws dat Zuid-Korea sinds gisteren de import van rund uit Brazilië heeft stopgezet. ‘De reden is dat er op een geïmporteerde koe BSE is ontdekt. Zuid-Korea is na China, Japan, Zuid-Afrika, Egypte en Saudie-Arabie het zesde land dat deze verregaande maatregel getroffen heeft om zijn bevolking en de lokale veestapel te beschermen.’ Perreira beklaagt zich over de laksheid waarmee de verantwoordelijke autoriteiten omgaan met dit probleem. ‘De Surinaamse veesector had 20 jaar terug dezelfde ervaring met BSE, waarbij het abattoir genoodzaakt was honderden runderen af te slachten en te begraven. Daarom zijn we tegen import van vee.’
Perreira zegt dat LVV zich opmaakt om nog een partij runderen uit Brazilië te halen. Een gevestigde slager bevestigt dit. Hij vernam van de importeur dat hij bezig is met een nieuwe lading uit Brazilië. ‘Meneer Rozenblad zal straks genieten van een pensioen, maar wij zullen dik in de problemen zitten als we geconfronteerd worden met  BSE’, zegt Perreira. De VSMB-voorzitter waarschuwt er nog eens voor dat het virus ook op mensen overgedragen kan worden.
Een gevestigde slager zegt aan Dagblad Suriname dat het aan de keuringsdienst van het onderdirectoraat Veeteelt ligt om maatregelen te treffen. Deze dienst bepaalt of het veilig is om het vee te importeren. Hij vertelt dat Rozenblad zelf met de importeur meegaat naar Brazilië om zich ervan te vergewissen dat de import volgens de gestelde veiligheidsregels plaatsvindt. Brazilië heeft een veestapel van ruim 200 miljoen runderen en het land is ook de grootste rundvleesexporteur ter wereld.
Bovine spongiform encephalopathy (BSE) werd voor het eerst ontdekt bij een koe op een boerderij van de zuidelijke staat Parana. Het dier  stierf in 2010 aan de gevolgen van de BSE-besmetting.  In Europa  zijn sinds 1996  meer dan 190.000 gevallen van BSE ontdekt en zijn er ondertussen circa 200 mensen in de wereld hieraan overleden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: