SLM komt vliegers tegemoet bij langdurige vertragingen

De Suriname Airways komt haar cliënten tegemoet bij vertragingen. Het hangt van de duur van de vertraging af hoe de tegemoetkoming eruit ziet. Dit maakte TCT-minister Falisie Pinas gisteren bekend in de DNA tijdens de tweede ronde van de begrotingsbehandeling. De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) heeft een beleid, waarbij er voor technische storingen en mankementen bepaalde regelingen zijn getroffen. ‘Is een technische storing vooraf bekend, dan worden er door de SLM bekendmakingen de wereld ingestuurd via de media en sociale media. Ook kunnen de cliënten zelf bellen via een informatielijn voor vluchtinformaties. Bij technische storingen die achteraf komen, zijn er ook bepaalde regelingen. Indien een passagier 2 uren of langer moet wachten bij vertragingen, krijgen ze een snack en drank. Moeten ze langer dan 4 uren wachten, dan hebben ze recht op transport en hotel of de tegenwaarde in geld’, vertelde Pinas aan de DNA-leden.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: