Lezing Koen Vanmechelen

Koen Vanmechelen (1965) is een Belgisch hedendaags, conceptueel kunstenaar. Vanmechelen is vooral bekend van The Cosmopolitan Chicken Project, een internationaal project waarbij hij via de kruising van nationale kippenrassen op zoek gaat naar een hybride of kosmopolitische kip. Met dit project wil Vanmechelen de universele superbastaard kweken, een metafoor voor de mondiale culturele en genetische smeltkroes. Het project is sindsdien uitgegroeid tot de kern van Koen Vanmechelens werk en het vormt voor de kunstenaar een vehikel om aandacht te vragen voor wederzijds begrip en voor het overschrijden van grenzen in de brede zin van het woord. Het uitgangspunt van Vanmechelen is dat selecteren tegennatuurlijk is en dat niet het superras zal overleven, maar de bastaard. Koen Vanmechelen gebruikt hiervoor de Kip als beeld voor de mens. Met dit project bewandelt hij bovendien al enkele jaren de scheidingslijn tussen kunst en wetenschap. Centrale thema’s in het oeuvre van Koen Vanmechelen zijn identiteit en diversiteit. Naast het Cosmopolitan Chicken Project zal Koen Vanmechelen tijdens deze lezing ook een toelichting geven bij zijn andere projecten: The open university of diversity, The walking egg en Cosmogolem.
De relatie van Koen Vanmechelen met Suriname is gelegd in 2011, toen de Surinaamse kunstenaars Kurt Nahar (maart 2011) en Marcel Pinas (maart 2012) als artists in residence te gast waren bij KultuurKaffee van de Vrije Universiteit Brussel. Beide kunstenaars sloten hun residency af met een expositie waarbij Vanmechelen onder andere een presentatie gaf over zijn beleving van kunst. De maatschappelijke betrokkenheid en het sociale engagement van deze kunstenaars legden de basis voor een verdere samenwerking. Op uitnodiging van KultuurKaffee en Tembe Art Studio komt Koen Vanmechelen van 13 t/m 22 december op oriëntatie naar Suriname. Deze oriëntatie staat in het teken van de bijdrage die Vanmechelen in 2013 zal leveren aan de verdere uitbouw van het internationale kunstpark te Moengo. Op maandag 17 december aanstaande zal Koen Vanmechelen zijn lezing houden. Deze lezing is een gezamenlijk initiatief van de Anton De Kom Universiteit Suriname, Readytex Art Gallery en Tembe Art Studio.
 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: