LVV-minister Setrowidjojo: ‘Compensatie rijstboeren komt op suppletoire begroting’

Rijstboeren in Nickerie krijgen een compensatie van de regering voor hun productie. Volgens minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zijn de fondsen voor de subsidie opgenomen op de suppletoire begroting van LVV. ‘We gaan de compensatie productiegericht bekijken. Boeren krijgen subsidie over het aantal balen geproduceerde padie’, legt Setrowidjojo uit. ‘Er was een verkeerd beeld geschapen met de incentives per hectare. Wij gaan subsidie geven voor wat geproduceerd is en niet wat ingezaaid is.’ Er is een bedrag van SRD 3 miljoen beschikbaar voor de rijstboeren.
Setrowidjojo ging gisteren in op vragen gesteld door DNA-leden tijdens de begrotingsbehandeling. Nieuw Suriname-lid Premdew Lachman vroeg de minister concreet of de rijstboer de beloofde incentive nog zal krijgen. ‘Mensen hebben hun tijd en moeite verloren om hun papieren in orde te maken voor de registratie om in aanmerking te kunnen komen voor incentives. We willen nu wel weten of er subsidie komt richting de boeren.’ VHP-DNA – lid Mahinder Jogi vroeg zich af waarom zo een belangrijk vraagstuk niet op de normale begroting voorkwam. ‘Waarom is de regering niet zo voortvarend geweest om de subsidie op de begroting te plaatsen. Als er niet suppletoir begroot zou worden, zouden de boeren dan geen subsidie krijgen?’, vroeg Jogi.
Badrisein Sital, coördinator Rijstorgaan van het kabinet van de president, beloofde ruim een jaar geleden de rijstboeren in Nickerie dat zij SRD 130 aan incentive  zouden krijgen per ingezaaide areaal padie. Er werd een registratie gehouden van het aantal mensen dat in aanmerking kwam hiervoor. Maar daarna gebeurde er niets meer. Sital beschuldigde de LVV-minister om de opdracht tot uitbetaling niet doorgegeven te hebben aan het ministerie van Financiën. Op haar beurt zei LVV dat ze geen opdracht hadden gehad van het kabinet om subsidie aan rijstboeren te betalen. Het conflict mondde uit in een gehaal en getrek tussen Sital en Setrowidjojo. Intussen geloofden de rijstboeren er steeds in dat deze regering het niet meent met de rijstsector.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!