Vier studeren af aan Nola Hatterman Art Academy

Nola Hatterman Art Academy (NHAA) heeft gisteren wederom vier afgestudeerden afgeleverd aan de Surinaamse gemeenschap. Het gaat in deze om Dakaya Lenz, Silvio Alatoe, Nehomia Lemmer en Isan Corinde. Dakaya Lenz, bedrijfsleider van Villa Zapakara, is erg trots. Het zijn vier harde jaren geweest en dit is een bekroning van het harde werk van de afgelopen vier jaren, zegt zij opgelucht. ‘Als kind hield ik van tekenen’, vertelt ze. Toen zij 6 jaar oud was, won zij een tekenwedstrijd. Daarna deed zij niets met haar talent. ‘Op mijn 32ste ging ik met een vriendin naar de kunstbeurs en zag een schilderij die ik heel leuk vond. Ik zei aan mijn vriendin dat ik dat graag in mijn huis zou willen hangen. Haar vriendin zei toen tegen haar dat zij dat zelf zou kunnen tekenen. Van dezelfde vriendin kreeg Lenz verf en kwasten cadeau. Ze maakten ook nog samen de lijsten. ‘Toen ik er eenmaal mee begon, kon ik maar niet stoppen.’ Lenz besloot toen om zich in te schrijven bij NHAA. Ze herinnert zich dat het eerste jaar erg zwaar was. De leiding van NHAA en die van Villa Zapakara vroegen haar om een keus te maken. Lenz koos voor beide. Volgens haar maakt kunst haar blij. Haar streven is om in een jaar een of twee keren mee te doen aan een expositie. Haar interesse gaat uit naar decoratief schilderen.
 
Silvio Alatoe zegt bijzonder blij te zijn dat hij na vier jaren zijn diploma heeft mogen ontvangen. Volgens Alatoe vertelde zijn zwager hem over NHAA. ‘Ik wist niet eens dat er zo een school bestond.’ Volgens deze jonge kunstenaar wilde hij altijd al schilderen, maar wist niet welke materialen te gebruiken. ‘Mijn zwager Humphrey stuurde mij hiernaartoe en zodoende heb ik het kunnen afronden.’ Alatoe zegt graag zoveel als mogelijk te willen exposeren in en buiten Suriname. Hij wil ook lesgeven aan met name kinderen. Alatoe houdt van fantasie schilderen. Hij is ook daarin afgestudeerd. ‘Maar in feite hou ik van alles wat om mij heen gebeurt.’ In januari 2013 komt zijn eerste groepsexpositie met de overige drie geslaagden.
 
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!