Onderwijsbonden en vicepresident onderhandelen weer

De onderwijsbonden, Fols en BvL, gaan deze week weer naar de onderhandelingstafel. Dit deelde voorzitter Wilgo Valies van de Bond van Leraren (BvL) Dagblad Suriname mee. Vicepresident Robert Ameerali maakte afgelopen vrijdag na de leerkrachtenvergadering in KOB contact met de twee  bondsvoorzitters. De regeringstopper maakte daarbij de opmerking dat de urgentie aanwezig is om de onderhandelingen weer op te starten. De vicepresident gaf aan dat hij na afstemming met het onderhandelingsorgaan, onder leiding van Sonny Kertowidjojo, de vakbondsvoorzitters de exacte data zal doorbrieven.
Valies en Fols-topper Marcellino Nerkust braken de onderhandelingen af, omdat de regering niet bereid bleek mee te gaan met de gevraagde 10 % verhoging van de permanente educatie, een toelage die ex-vicepresident Ramdien Sardjoe tijdens regering Venetiaan-Sardjoe gaf aan de onderwijsbonden. De partiële onkostenvergoeding voor permanente educatie werd vanwege Fiso  in geïncorporeerd in het loon. Na een staking van de BvL en de Fols was de vorige regering in 2008 genoodzaakt deze toelage terug te geven aan de onderwijsgevenden. Bij de Fols stond deze toelage bekend als onderwijstoelage, bij de BvL werd de toelage geplaats onder de noemer partiële onkostenvergoeding. Vanaf 2008 werd deze toelage opgebracht onder permanente educatie voor zowel de Fols als BvL.
Toekenning van de 10% verhoging  op deze toelage betekent dat een middelbare schooldirecteur, die maximum SRD 5000 toucheert, er SRD 800 (16 x SRD 50) bij krijgt plus de 10% aanpassing op het salaris. De  directeur IOL/AHKCO verdient in zijn maximum SRD 5.168 en krijgt er ruim SRD 827 (16 x SRD 51,68)  bij aan toelage, plus de 10 % verhoging op de bezoldiging. Op het glo-niveau wordt 8% toelage op het salaris gegeven, op voj-niveau 7% en vos-niveau 6%.

error: Kopiëren mag niet!