Innovatie noodzaak voor nieuwe rijstproductie

Het VRE-bestuur bestaande uit de heren George Pahlad, N. Soechit  en W. Bishesar brengt enkele zorgpunten van de rijstsector onder de aandacht van minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie tijdens een kennismakingsbezoek
 Minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie heeft op donderdag 21 november 2012 het bestuur van de Vereniging van Rijstexporteurs (VRE) ontvangen. Dit bezoek had als doel een kennismaking met de HI-minister. Tevens werden de zorgpunten in het veld onder de aandacht van de bewindsman gebracht. Een zorgpunt is dat de Surinaamse rijst niet kan concurreren op de internationale markten, vanwege de prijs. De Aziatische landen die ook rijst exporteren, kunnen die goedkoper aanbieden, omdat die sector gesubsidieerd wordt. Een ander punt is dat Surinaamse rijstproducenten die hun producten hebben gecertificeerd in de supermarkten komen te liggen naast een niet gecertificeerd rijstproduct, dat meestal ook veelal goedkoper wordt verkocht. De consument kiest eerder voor goedkopere rijst. Verder is de gewichtsaanduiding alleen in lbs, terwijl het ook in kilogram moet zijn.
Van het VRE-bestuur waren aanwezig de heren G. Pahlad, N. Soechit  en W. Bishesar.  Soechit  wees erop dat rapporten met aanbevelingen niet worden uitgevoerd. Zo haalde hij het rapport “Doorrekening Fiscale Voorzieningen voor de Agrarische Sector” aan, waarin verschillende incentives voor de rijstsector zijn opgenomen. Hij deed het verzoek aan de bewindsman om samen met zijn collega van LVV aandacht te schenken aan deze incentives voor de rijstsector.
De minister moedigde het bestuur aan om ook nieuwe markten te identificeren voor nieuwe rijstproducten. Hij benadrukte dat er veel moeite gestopt moet worden in de bewustwording van de consument. Alleen een goed voorgelichte consument kan de beste producten aanschaffen. De directeur van SSB, dhr. R. Grauwde, reageerde op de kwestie van gewichtsaanduiding. Momenteel is het Standaardenbureau bezig met de etiketteringstandaard “Algemene vereisten voor de etikettering van voorverpakte goederen”. Deze standaard zal mede helpen om het metrisch systeem (SI-Stelsel) effectief te gebruiken. Hierdoor zal het gebruik van het empirisch systeem tot het verleden gaan behoren. Pas als de standaard nationaal is vastgesteld door SSB, kan het ministerie, via regelgeving waarin aan de standaard wordt gerefereerd, de handel verplichten om slechts kg te gebruiken in plaats van lbs. De minister verwacht van het bestuur dat het zijn leden wijst op het belang van het blijven investeren en waarde toevoegen aan de productie. “Blijf initiatieven ondernemen.”

error: Kopiëren mag niet!