Vliegmaatschappij DAE wil marktleider worden

Arnold B. Leonora in gesprek met Jill – Joy Landburg van Creative Communications & Marketing NV (DBSfoto: Widjai Ganesh)
Het streven van Dutch Antilles Express (DAE), de derde speler op de route Paramaribo – Curaçao, is om binnen korte tijd marktleider te worden in het Caribisch gebied. Joaquin Duenas, marketing manager van DAE, zei in gesprek met Dagblad Suriname dat hun interesse verder uitgaat naar Zuid Amerika (Columbia), Noord Amerika (Atlanta, New York en Philadelphia), Latijns Amerika (Puerto Rico, Panama en Costa Rica) en in het Caribisch gebied (Cuba, Jamaica, Trinidad & Tobago en Barbados). De vliegmaatschappij die een jaar geleden is overgenomen door een nieuw management met twee vliegtuigen en vijf destinaties is volgens Duenas intussen uitgebreid met tien kisten en twaalf destinaties. Voor 2013 zijn er reeds vijf 737 vliegtuigen besteld. Volgens de marketing manager moet DAE synoniem gaan worden voor zeer scherpe en concurrerende prijzen, een goede service, veilige en comfortabele DAE-kisten die dagelijks de route Paramaribo – Curaçao onderhouden. Een ticket Paramaribo – Curaçao kost bij DAE US$ 306. De dagelijkse vluchten worden uitgevoerd door de Fokker 100. Met DAE kan men binnen een dag vliegen naar Miami, Aruba, Caracas, Valencia, Maracaibo en Bonaire. Na een avondje overnachten in Curaçao kan men vervolgens vliegen naar Sint Maarten en Santo Domingo. Met de inaugurele vlucht van 20 november 2012 zijn touroperators, reisbureaus en de Surinaamse media meegereisd voor oriëntatierondleidingen op het eiland. ‘Wij wilden ze een beeld geven van de service aan boord van een DAE-kist en ze verschillende hotels en toeristenoorden laten bezichtigen. De Surinaamse reisagenten en touroperators zijn belangrijk voor ons, omdat zij uiteindelijk de DAE–vluchten moeten verkopen aan de Surinamers. Volgens de marketing manager willen veel Surinamers met vakantie of familiebezoek naar Curaçao. DAE wil hierop gaan inspelen. Ook voor de zakenlui willen zij een uitkomst zijn.
Een delegatie van de DAE, bestaande uit ambtenaren op het gebied van planning, marketing/sales en juridisch personeel, zijn eerder deze maand naar Suriname afgereisd om zelf ook gesprekken te hebben met touroperators, reisbureaus en hotels in Suriname om de diensten van DAE te promoten. Een ander doel van het bezoek van de DAE-vertegenwoordigers was het consolideren van een overeenkomst met Surinam Airways. Het is de bedoeling en de wens van beide partijen om zo intensief mogelijk te werken aan de ontwikkeling van deze nieuwe bestemming en de samenwerking tussen de twee luchtvaartmaatschappijen uit te breiden. DAE heeft Surinam Airways een zeer flexibele interline overeenkomst aangeboden, waarbij zij tot hun beschikking zouden hebben gratis toegang tot de inventaris van DAE en stoelen, niet alleen op de Paramaribo – Curaçao vlucht, maar op alle andere vluchten van de DAE. DAE heeft een verzoek gericht aan Surinam Airways voor wederkerigheid op hun routes. Belangrijkste doelstelling van DAE is om zich te verenigen wat betreft inspanningen, marketing, middelen, bestemmingen en zetelinventaris van de twee luchtvaartmaatschappijen. Dit alles zal beide maatschappijen ten goede komen in een win-win situatie, waar beide landen van zouden kunnen profiteren. Deze overeenkomst en de gezamenlijke inspanningen zouden leiden tot extra airlift voor de economie van zowel Suriname als Curaçao.
De thuisbasis van DAE is de Hato International Airport, Curaçao. Het hoofdkantoor is gevestigd in Pietermaai, Willemstad, Curaçao. Binnenkort wordt een kantoor geopend in Paramaribo. Dutch Antilles Express kondigde op 13 december 2010 aan dat Arnold B. Leonora de luchtvaartmaatschappij had gekocht van Niek Sandman, die naar andere belangen streefde. Met de overname van de op Curaçao gevestigde regionale vervoerder, zei Leonora dat zijn plan zou zijn om “Curaçao te helpen uitgroeien tot een van de belangrijkste knooppunten in de regio”, gebruikmakend van Aruba om de luchtvaartmaatschappij uit te breiden.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!