ACP-landen willen gelijke partners zijn met EU

De ACP-landen willen niet meer vanuit een underdog positie onderhandelen met de Europese landen als het gaat om overeenkomsten op economisch gebied. ‘Ze denken dat ze geld hebben, maar het geld halen ze uit de ontwikkelingslanden. Hout, goud, olie en diamant komen ze winnen in ons gebied. Daarbij drukken multinationals ons om een minder gunstige deal te sluiten met ze’, zei een lid van het Afrikaans continent. ‘Ik denk dat ze een attitudeprobleem hebben en dat gaan we veranderen. We gaan bij onderhandelingen als partners te werk en niet als baas en werknemer.’ Dit was een van de aandachtspunten van de vergaderingen van de Commissie Economische Betrekkingen, waarin Suriname ook zitting heeft. Ontwikkelingslanden hebben zich ontwikkeld tot middeninkomenslanden en dat zitten de rijke landen dwars. Dit vraagstuk zal zeker meegenomen worden tijdens de meeting met de Europarlementariërs.
Vandaag zal de ACP-parlementaire sessie voortgezet worden. Een van de belangrijke agendapunten is het UNDP-programma ‘Institutionele versterking van het parlement van Suriname’. DNA-voorzitter Jenny Simons zal hier de keynote spreker zijn samen met Diana Sheinberg, hoofd van de UNDP Global Parliamentary Strengthening Program. Simons zal rond 13.00 uur haar spreekbeurt houden.

error: Kopiëren mag niet!