Werkplicht leerkrachten binnenland

BEP- parlementariër Diana Pokie vindt dat de overheid leerkrachten moet verplichten om in het binnenland te werken. Deze werkplicht zou volgens het assembleelid het tekort aan onderwijsgevenden voor het binnenland moeten reduceren. Pokie doelde op leerkrachten die pas afgestudeerd zijn van het kweekonderwijs. AC-parlementariër Marinus Bee was het duidelijk niet eens met Pokie. De werkplicht voor het binnenland zal volgens hem geen soelaas bieden. Mensen mogen nooit verplicht worden dingen te doen, het moet uit vrije wil gebeuren. Volgens Bee zal de regering juist aantrekkelijke voorzieningen moeten creëren om leerkrachten te stimuleren te kiezen voor een job in het binnenland. Pokie stond erop dat de plicht moet komen. ‘Het was er in het verleden en het heeft gewerkt’, aldus het BEP-assembleelid. Bert Eersteling , hoofd Onderwijs Binnenland, zegt dat deze plicht nooit zwart op wit heeft bestaan. Er is geen enkele wettelijke regeling hiervoor. Het zijn de bijzondere schoolbesturen RKBO en EBG die dit wel hebben toegepast in de jaren zestig en zeventig. De toepassing gebeurde echter niet onder dwang. Eersteling zegt dat de plicht niet gaat werken. Pas afgestudeerde onderwijzers moeten gestimuleerd worden om hun krachten te geven aan het onderwijs in het binnenland.

error: Kopiëren mag niet!