Drugskoerier wilde huis afbouwen

De 28-jarige Orpheo Vijent is veroordeeld tot feitelijk 7 maanden celstraf. Op 18 september heeft Vijent op eigen initiatief 940 gram cocaïne aangeschaft met de bedoeling het uit te voeren naar Nederland. Op de luchthaven is Vijent tijdens visitatie door de mand gevallen. Hij had het verboden spul geslikt. De verdachte beweerde op de zitting dat de aanleiding van de drugssmokkel was dat hij zijn woning af wilde bouwen. In eerste instantie dacht hij eerst om te gaan gokken met de US$ 3.600. Hij kreeg daarna het idee om drugs te kopen en het in Nederland te verkopen. De kantonrechter meende dat de verdachte liever had gegokt: nu is hij zijn geld kwijt en moet hij bovendien de bak in.
Openbare aanklager Nirmala Maikoe achtte uitvoer van 940 gram cocaïne wettig en overtuigend bewezen. Zij vorderde een celstraf van 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk en een geldboete van SRD 2.000 subsidiair 2 maanden hechtenis. Advocaat Oscar Koulen verzocht de rechter om niet boven het strafvoorstel te gaan. De advocaat gaf aan dat hij nooit eerder in zijn carrière zo een eerlijke koerier heeft meegemaakt. Hij verzocht de rechter om, gelet op het feit dat de verdachte een first offender is en zijn eerlijke proceshouding, de verdachte een gecombineerde straf op te leggen.
Vijent gaf in zijn laatste woord aan dat hij liever een hoge boete had. Hij verzocht de rechter om verzachtend op te treden. De kantonrechter achtte poging tot uitvoer wettig en overtuigend bewezen. Zij veroordeelde Vijent tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk met aftrek, een proeftijd van 3 jaar en een geldboete van SRD 1.000 te vervangen door een maand hechtenis.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!