Bouterse bracht bliksembezoek aan Santiago de Cuba

President Desi Bouterse heeft gistermorgen een bliksembezoek gebracht aan de door de orkaan Sandy getroffen Cuba. Hij werd op het Antonio Maceo International Airport ontvangen door een delegatie van ambtenaren, onder leiding van de eerste secretaris van de communistische partij in Santiago de Cuba en Ronald Garcia, regeringshoofd van dit gebied. Santiago de Cuba ligt 950 km verwijderd ten oosten van de hoofdstad Havanna. Deze provincie is het hardst getroffen door Sandy. Later reisde Bouterse af naar de hoofdstad.
Op het programma stond onder meer een ontmoeting met ambtgenoot Raúl Castro. Orkaan Sandy hield eind oktober huis op het Caribisch eiland. Elf mensen kwamen om het leven en 130.000 huizen werden verwoest. De president zal ook een spoedontmoeting hebben met de Surinaamse studenten in het land van Fidel Castro. In de gecharterde SLM-kist zijn veel levensmiddelen en water meegenomen voor de bewoners aldaar. Bouterse keerde gisteravond met zijn delegatie weer terug naar Paramaribo.
President Bouterse bracht in mei 2011 al een staatsbezoek aan Cuba. Hierbij deed hij ook een medische check-up. Na uitgebreid onderzoek bleek dat de president in blakende gezondheid verkeerde. Het onderzoek toen vond plaats nadat het medisch team in Suriname in januari de president had geadviseerd om nog een aanvullende thalliumstresstest te doen. Deze thalliumstresstest, waarmee kan worden vastgesteld hoe goed de hartspier met bloed wordt verzorgd, is niet mogelijk in Suriname. Cuba is beroemd om zijn expertise op het gebied van gezondheidszorg.
Suriname en Cuba hebben sinds mei 1979 diplomatieke relatie, welke hoofdzakelijk uit sociale hulpprogramma’s bestaat. Meer dan 50 studenten uit Suriname hebben medische studies gevolgd in Cuba en omgekeerd hebben tientalen Cubaanse artsen werk gevonden in Suriname.

error: Kopiëren mag niet!