Vastenmaand Sasi Sura van Javanisten begonnen

De heilige vastenmaand Sasi Sura van de Javanisten volgens de Javaanse kalender begint op 15 november 2012 en eindigt op 15 december 2012. In deze dagen zullen de Javanisten zich onthouden van voeding, drank en genotsmiddelen gedurende 1 maal 24 uur op de eerste dag. De naam Sasi Sura kan als volgt verklaard worden: Sasi betekent maand, Sura betekent “suci” (heilig ) en “ra” betekent “roggo” het lichaam. In deze maand wordt zowel het lichaam als de geest gereinigd door het vasten. Ook het negatieve, waaronder emotie, depressie, haat, verdriet, irritatie, pijn, arrogantie, eigenwijsheid en egoïsme, moet verbannen worden door de innerlijke geestelijke voeding. En niet alleen op deze dag, maar voor altijd. Sura is de eerste van de Javaanse kalender (Nieuwjaar). In de oudheid hebben de Javaanse voorouders besloten dat de eerste datum gebaseerd was op de standen van de maan en de zon. De eerste dag van Sasi Sura is net zo heilig als het begin van leven, geschapen door Gusti. Veel mensen reinigen zich door een ritueel bad te nemen in de rivierenbronnen, zeeën of thuis en houden een nachtwake. Sommigen kijken naar een ‘wayang kulit voorstelling’. Sommigen gaan naar een heilige plaats voor meditatie en bezinning, Sasi Sura is ook geschikt voor het reinigen van erfstukken.
De religieuze activiteiten van de Javanisten vindt plaats in het shangar (gebedshuis) van elke religieuze organisatie. Men gaat eerst in gebed en dan wordt hun slamatan (religieuze gemeenschappelijke heilsmaaltijd) gehouden. Nadien gaan ze weer in hun shangar (gebedshuis) tot de volgende ochtend. Hierbij worden onder andere ook leden gedoopt (wirit) om in de leer te verdiepen, zodat zo een lid bekeerd wordt in de religie van het Javanisme. Zij moeten weten om  de onbewuste situatie te onderdrukken en de bewuste situatie (positieve) naar boven te laten komen.
 De regering is welwillend Sasi Sura tot een nationale vrije dag in Suriname te verheffen. Het bestuur ‘De Federatie Javanisme Suriname’ zegt met heel veel geduld en respect het antwoord van de zijde van de regering af te wachten. ‘Wij van de Javanisten gaan tot Gusti (God) in gebed om te bezinnen voor de regering, zodat ze het land met de kracht van Gusti (God)  goed blijft besturen en ook naar het gewone volk blijft luisteren. Moge de Almachtige Gusti, de regering en het totale Surinaamse volk in de heilige maand Sasi Sura een vruchtbare, gezonde, respectvolle, verdraagzame en in het bijzonder een rationele rijkelijk gezegende periode geven.’
 

error: Kopiëren mag niet!