Spanningen lopen op in coalitie

De coalitiepartners van de NDP hebben naar het schijnt een afkeer ontwikkeld van de grote partij met een dominante houding. De aantijgingen over gebrek aan niveau ligt de partners zwaar op de maag en is waarschijnlijk nog niet verteerd. Door voor de Amnestiewet te stemmen, hebben deze partners ruimte voor zichzelf gebouwd om lastig te doen. De momenten die aangegrepen worden om steekjes onder water te geven, worden frequenter. Het een en ander is verergerd door een gewoonte van NDP-hooggeplaatsten om zaken niet genoeg door te communiceren. Recente voorbeelden zijn gewijzigde beleidsintenties inzake de bouw van de dijken te Commewijne en Coronie. Gisteren was er weer zo een moment tijdens de behandeling van de suppletoire begroting voor Biza voor 2012. De president heeft in zijn kritiek op de partners geen blad voor de mond genomen. Nu heeft hij nieuwe taken voor zijn kabinet toegevoegd en laat hij dat regelen door een PL-minister, die zo een beetje alleen de zaak aan het verdedigen was. Als wij zo waardeloos zijn, waarom moeten wij dan de zware kritiek doorstaan voor zaken die de president wil, is waarschijnlijk de beredenering geweest. De PL-ondervoorzitter en DNA-lid vond dat niet alleen de Biza-minister (PL) de slag moest komen vangen in DNA, maar ook de president. Het gaat trouwens om zijn zaak. Het kabinet van de president diende voor het haast afgelopen begrotingsjaar de suppletoire begroting in.  Dat is concreet in verband met de nieuwe taken die zijn toegevoegd bij het kabinet van de president. Het gaat in deze om het Bureau Nationale Veiligheid, een afdeling Informatie en Communicatie en een afdeling Volkscontacten. De komst van deze afdelingen heeft de uitgaven op de begroting van het kabinet van de president enorm doen stijgen. Er wordt op een verwijtende toon aangegeven dat deze kosten er niet waren tijdens de vorige regering. Daarmee ontstaat de indruk dat deze kosten niet werden gemaakt, omdat de vorige president een andersoortige president was. Deze president geeft hoge prioriteit aan het nationale veiligheidsbeleid, en de vorige niet? Daarnaast wil deze president een volksgerichte aanpak, en de vorige president niet? De nieuwe aanpak maakt dat uitgaven moeten worden gemaakt op onvoorziene momenten. Welk karakter deze onvoorziene momenten hebben, is niet genoegzaam duidelijk gemaakt. De suppletoire begroting is aangeboden tot een totaal bedrag van ca. 81.5 miljoen over het begrotingsjaar 2012. Uit de houding van de PL blijkt dat er daar een gevoel bestaat dat het hier om een NDP-zaak gaat, waarvoor NDP’ers de verdediging moeten voeren. Hier gaat het om de president zijn kabinet, dus kan geconcludeerd worden dat aan hem is gerefereerd. Dat delen van het parlement overigens ontstemd zijn over de motivatie van de aanvraag is te begrijpen. De moeite is niet genomen om het enorme bedrag goed te motiveren. Er is niets aan te halen over de besteding van de bedragen. Het enige concrete zijn de drie nieuwe afdelingen. Als het gaat om nationale veiligheid en staatsgeheimen in dat kader kan terughoudendheid worden begrepen, maar waarvoor zal bijvoorbeeld de afdeling Volkscontacten geld uitgeven? Zal het gaan om kerstcadeaus die de president in NDP-paars cadeaupapier zal geven aan gemeenschappen in het binnenland of waar noden hoog zijn? Het kabinet heeft in detail uitleg gegeven over zijn uitgaven, maar van belang zijn de uitgaven van de drie afdelingen. Het DOE-assembleelid meent dat er onrealistisch hoge bedragen zijn opgenomen voor aanschaffingen. Hij haalde aan de aanschaf van een computer waarvoor SRD 9.000 is begroot. Dit assembleelid legt direct een link met mogelijke corruptie. De detailbegroting laat ruimte open voor benadeling van de staatskas.
Een VHP-assembleelid had een meer concrete mogelijke verklaring voor de plotselinge uitgaven door het kabinet. Hij vermoedt dat de NDP-voorzitter al acties onderneemt om te sparen voor de financiering van zijn herverkiezing in 2015. Dit assembleelid vermoedt dat de bedragen met het jaar zullen toenemen. Terecht werd opgemerkt dat uitgaven van de drie nieuwe afdelingen niet hoofdzakelijk onvoorzien moet zijn, maar voorspelbaar en onderdeel van de begroting. Een simpele berekening van een oppositielid leert dat voor de rest van het jaar het kabinet gemiddeld een half miljoen dollar zal uitgeven om het geld op te kunnen maken. Anders zal er sprake zijn van een orderrealisatie.
De suppletoire begroting en de onderhuidse spanningen kunnen aan het einde van 2014 zorgen voor enorme turbulentie in de regering Bouterse/Ameerali. De vp die eerder als Brugman alle aanvallen van de oppositie kon pareren, heeft het nu gemakkelijker voor zichzelf gemaakt of hij moet een kopje kleiner zijn gemaakt door de NDP. De Biza-minister heeft noemenswaardige vaardigheden om lastige vragen te beantwoorden zonder antwoord te geven. Er wordt echter geen rekening gehouden met zijn gezondheidssituatie, althans met het feit dat hij enige maanden terug met significante gezondheidsproblemen te kampen had. Nu is officieel door vicepresident Robert Ameerali aangegeven dat Moestadja de vertegenwoordiger is van de regering in het parlement. De PL, en niet de NDP, zal nu zich geroepen voelen om haar Biza-minister in bescherming te nemen wanneer de oppositie hem het vuur aan de schenen zal leggen. De politieke stabiliteit is een belangrijke voorwaarde voor het sociaal en economisch uitgroeien van onze samenleving. Barsten in de coalitie zijn koren op de molen van de oppositie. Middels een betere interne communicatie en steeds de vinger op de pols te houden wat betreft corruptie kan de zaak nog bij elkaar gehouden worden.

error: Kopiëren mag niet!