Prof. Dr. Abdul Karim Saeed: 5de Ameer/Hoofd van de Ahmadiyya Lahore Beweging

Hazrat Ameer prof. dr. Abdul Karim Saeed Pasha werd op 28 februari 1945 geboren te Dadar in het district Mansehra, in het district North West Frontier in Pakistan . Zijn grootvader, Hazrat Maulvi Muhammad Yahya, koos de naam Abdul Karim. Hazrat Syed Asadullah Shah, die nauwe banden had met de familie, noemde hem liefkozend “Pasha” in zijn kinderjaren. Heden ten dage is hij meer onder die naam bekend in de Jamaat.
Hazrat Ameer bezocht de Burn Hall School in Abbottabad en Forman Christian College in Lahore, voordat hij begon aan zijn medische studie. In 1968 studeerde hij af als arts op het King Edward Medical College Lahore.
Hazrat Ameer was van kinds af erg geïnteresseerd in de religie. Hij werd gevormd door de vrijwel dagelijkse Dars-i-Quran en Hadith-sessies en lezingen uit de boeken van de Hazrat Masih-i-Maoud (Mirza Ghulam Ahmad van Qadian), waarbij zijn vader, wijlen Hazrat Ameer Dr. Saeed Ahmad Khan, betrokken was. Hij werd met name aangetrokken door de lezingen en Dars-i-Quran van wijlen Maulana Abdul Haq Vidyarthi, Naseer Ahmad Farooqi en Hafiz Sher. Op de christelijke school was hij vaak betrokken in interreligieuze dialoog met priesters waarbij hij de daadwerkelijke beweringen en stellingen van Hazrat Mirza Ghulam Ahmad van Qadian uitlegde aan medestudenten en leraren. De Ameer wordt gerekend tot de meest geleerde leden van de Jamaat.
Hazrat Ameer startte zijn medische carrière in Mayo Hospital Lahore en verhuisde later naar New Zeeland en daarna Engeland, waar hij lid werd van de Royal College of Physicians (MRCP) in 1979. In april 1981 keerde hij terug naar Pakistan en begon met het doceren op het Ayub Medischl College te Abbottabad. Hij promoveerde in 1987 tot ‘Professor of Medicine’ en werd aangesteld als Hoofd van de Department of Medicine in 1991. In 2001 werd hij gekozen tot Directeur van het college welke werd teruggedraaid onder druk van religieuze groepen vanwege de geloofsovertuiging van de Ameer. Hazrat Ameer werd toegelaten tot Royal Colleges of Physicians (FRCP), London (1994) en College of Physicians and Surgeons (FCPS), Pakistan in 2001. Hij is thans lid en voorzitter van een groot aantal beroepscomités en –programma’s. De Ameer heeft ook veel gepubliceerd op zijn vakgebied en heeft regelmatig deelgenomen aan beroepsconferenties.
De Hazrat Ameer werd gekozen lid van de Mujlis-e-Motemideen in 1992 en heeft de Jamaat sindsdien gediend. Hij is een regelmatige spreker op de Jaarlijkse Ahmadiyya Duaiyya (gebedsbijeenkomst) gedurende 20 jaar. De Ameer schrijft gedichten waarbij zijn favoriet onderwerp de Jamaat en het geloof is. Hij was deel van de Ahmadiyya Anjuman Lahore Missions International (AALMI). He vertegenwoordigde de Centrale Anjuman op de World Muslim Convention of Ahmadiyya Anjuman Ishaat-i-Islam (Lahore) Fiji in april 1985. De Hazrat Ameer is getrouwd en heeft drie zoons die allemaal afgestudeerde artsen zijn.
Hazrat Ameer prof. dr. Abdul Karim Saeed Pasha werd op 3 november 2002 unaniem gekozen als Ameer en voorzitter van de Ahmadiyya Anjuman Lahore.

error: Kopiëren mag niet!