Leerkrachten ervaren problemen met nieuwe leermethode

Leerkrachten op de voj-scholen die onlangs zijn getraind in het omgaan met het nieuwe lesmateriaal weten nog niet waar ze aan toe zijn. Volgens hen zijn er heel wat onduidelijkheden in de behandeling van de verschillende leerstoffen. Voor hen is het ondanks de training die zij verzorgd hebben gekregen niet duidelijk hoe zij de leerstoffen moeten overbrengen of verzorgen. Bij de meeste leerstof moet er gebruik gemaakt worden van computers, maar niet alle scholen hebben een ICT-lokaal.
De leerkrachten hadden verwacht dat zij op de training ingelicht zouden worden over hoe de leerstof verdeeld zou worden over de vier jaren. Zij geven aan nog steeds niet te weten wat te doen met de boeken die reeds zijn gedistribueerd op de scholen. Een andere onduidelijkheid is dat zij niet weten of de oude boeken geheel afgeschaft zullen worden of niet. Deze vraag kon niet beantwoord worden door de trainer.
Een leerkracht Rekenen vertelt dat in het nieuwe rekenboek er heel wat onderdelen, zoals interest- en kostprijsberekening, niet voorkomen. Zij vraagt zich af of deze onderdelen niet meer onderwezen zullen worden aan de leerlingen van de muloscholen of dat de oude methode gecombineerd zal worden met de nieuwe. De leerkrachten vragen zich af waarom er geen leerprogramma komt vanuit het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, zodat de leerkrachten van alle scholen een eenduidig programma hebben. Belangrijk is te weten dat alle eindexamens uniform zijn.
Leerkrachten van voj- en vos-scholen leren nu omgaan met nieuw lesmateriaal. Vertegenwoordigers van uitgeverijen verzorgen in oktober en november de trainingen. Sinds dit schooljaar wordt er gewerkt met de nieuwe boeken.

error: Kopiëren mag niet!