Miniwaterkrachtcentrale Beneden Tapanahony nadert eindfase

De oplevering van de miniwaterkrachtcentrale aan de Beneden Tapanahony kan op korte termijn geschieden. Het wachten is op de levering van de transmissielijn, waarna de huizen in de dorpen Poeketie, Moitaki, Jawsa en Mainzi kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet, zegt hydroloog Sieuwdath Naipal aan Dagblad Suriname. Het elektrificatieproject wordt uitgevoerd door de Anton de Kom Universiteit van Suriname onder het beheer van de Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland (SFOB). De stichting stelt ook de financiën ter beschikking. Het waterkrachtgebouw met de turbines staat er al. De locatie is de Granolosoela waar volgens Naipal vanwege het hoge verval het op te wekken energievermogen groot is. Naipal heeft samen met studenten van de Technologische Faculteit deze eerste fase van het project weten af te ronden. De aanleg van de 4 transmissielijnen behelst de volgende fase, terwijl de aansluiting van de geprojecteerde woongebieden in de derde fase zit.
De waterkrachtcentrale zal tussen de 400 en 450 kilowatt aan energie opwekken. Dat is voldoende voor de omliggende dorpen aan de Beneden Tapanahony. Het is ook de bedoeling dat 10 andere dorpen die verderaf liggen van Poeketi, zoals Godoolo en Drietabbetje, voorzien zullen worden van elektriciteit. Naipal zegt dat de levering van de transmissielijn uitbesteed is. Het project verkeert nu in de fase van beoordeling van de binnengekomen offertes. Het is nog niet duidelijk of de elektriciteit gratis zal worden geleverd aan de dorpen of dat er daarvoor betaald moet worden. Dit projectonderdeel ligt wat gevoelig. Granolosoela ligt ruim een uur vliegen vanuit Paramaribo. Over water is de afstand ruim anderhalve dag.

error: Kopiëren mag niet!