Première “Wan Pipel” van Pim de la Parra eclatant succes in Zuid-Afrika

Op dinsdag 23 oktober 2012, ging de Film “Wan Pipel” van onze filmproducent Pim de la Parra in Pretoria (Zuid-Afrika) in première. Het werd een groot succes. De introductie van dit meesterwerk vond plaats in het kader van het filmfestival 2012 dat door de gezamenlijke Ambassades en High Commissions van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied in Zuid-Afrika (de zogeheten “GRULAC”-group) wordt georganiseerd. Het filmfestival duurt van 11 oktober tot en met 7 november 2012 en wordt in twee grote steden gehouden, te weten Pretoria en Johannesburg. Wan Pipel is vertoond op 23 oktober (in Pretoria) en zal op 5 november (in Johannesburg) vertoond worden. Het Lier theater in Pretoria was op een enkele stoel na geheel vol. Het publiek bestond uit Ambassadeurs en High Commissioners niet alleen van de GRULAC-landen maar ook uit Europa, verder uit docenten en schoolhoofden, consultants, vertegenwoordigers van uiteenlopende overheidsinstellingen en particuliere instellingen, ondernemers, universiteitsstudenten. De film was overweldigend, te horen aan de reacties en het daverend applaus in de zaal, zowel tijdens als na de film: de beelden van het land, de sfeer die de film uitstraalt, de kleuren, het geluid, de muziek; de mensen zaten op het puntje van hun stoel. Ze vonden en vinden hem geweldig. Het is echt een meesterwerk dat veel meer verspreiding behoeft. In de inleiding op de film door Ambassadeur Prof. Wilfried Roseval werd onder meer bijzonder lovend gesproken over de producent voor dit meesterwerk en andere unieke producten uit zijn oeuvre. Hij haalde aan dat eigenlijk een uit ons leven gegrepen thema van liefde, affectie, menselijke verlangens en behoeften zodanig psychologisch, sociaal-cultureel en sfeermatig zijn vertolkt en gepresenteerd, dat iedereen moet kunnen begrijpen dat hier een fundamenteel vraagstuk en uitdaging uit het verleden, in het heden en voor de toekomst van Suriname (en eigenlijk ook mondiaal) op een pakkende en meeslepende wijze aan de orde worden gesteld: filmkunst ten top. Professor Roseval sprak aan het eind van zijn betoog een dankwoord uit  naar de Film Producent, het Eye Institute in Nederland, de GRULAC-organisatie en zijn team op de Ambassade, in het bijzonder de First Secretary, Mw. Mr. Wijnhard-Piqué, voor het tot een succes maken van de eerste screening van “Wan Pipel” van Pim de la Parra in Zuid-Afrika. Wij zijn trots op dit meesterwerk en op deze producent die ons land op de “International Map of Cinematography” heeft gezet.
Bij de volgende vertoning van de film in Johannesburg op 5 november a.s. worden ook bioscoopprofessionals verwacht. Het ligt in de bedoeling om Zuid-Afrika toegankelijk te maken voor de (commerciële) vertoning van deze film en ook andere unieke producties van Pim de la Parra en andere Surinamers c.q. scenarioschrijvers die daarvoor in aanmerking komen. In dat geval zal dan de “Blue Ray”-versie worden gepresenteerd, maar dan in directe relatie met de filmproducent en zijn agent. De ambassade in Pretoria heeft daarbij slechts een bemiddelende functie.
 
 
 

error: Kopiëren mag niet!