Stelende politiemannen veroordeeld

Kantonrechter Sieglien Wijnhard veroordeelde vrijdag twee van de drie politiemannen die betrokken waren in een goudverduisteringszaak. De rechter achtte het feit tegen de politieman Vikash Hirasingh wettig en overtuigend bewezen. Zij veroordeelde hem tot een celstraf van 12 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk met aftrek, en een proeftijd van 3 jaar. De tweede politieman, Arny Pelswijk, kreeg een straf opgelegd van 8 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk met aftrek en een proeftijd van 3 jaar. De laatste verdachte M. werd van de gehele tenlastelegging vrijgesproken. De rechter veroordeelde de verdachten conform de eis.
Alle drie verdachten waren gedetacheerd te Stolkertsijver. Aan het drietal wordt het verwijt gemaakt dat zij een hoeveelheid goud, toebehorende aan Brazilianen, onder bedreiging hebben afgepakt. De benadeelden zeggen dat een van de politiemannen hen had bedreigd dat indien zij geen goud zouden afstaan, zij zouden worden aangehouden en dat al het goud dat ze bij zich hadden in beslag zou worden genomen. Uit de verklaring van de benadeelde blijkt dat op die bewuste dag bij controle 900 gram ruw goud in een voertuig werd aangetroffen. Deze drie politiemannen waren belast met het onderzoek. Volgens de benadeelde hebben de politiemannen samengewerkt.
De Braziliaan was bij Hirasingh, de leidinggevende politieman, geweest om zijn beklag te doen. Hirasingh zei juist dat de benadeelde moest doen wat de politieman Pelswijk hem had gevraagd. M. werd pas later op de hoogte gesteld dat de heren goud hadden buitgemaakt. Hij had geen bemoeienis en werd vrijgesproken. De twee politiemannen hebben hun straf reeds in voorarrest uitgezeten.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!