Bewoners Alkmaar opgeschrikt door dambreuk

Alkmaar is gisteren opgeschrikt door een dambreuk precies tussen Winkel Mohan en het Kindertehuis
De bewoners van Alkmaar hebben gisteren de schrik van hun leven gekregen toen een gedeelte van de dam ter hoogte van winkel Mohan en het kindertehuis het helemaal begaf en het zeewater het land in denderde. Wanhopig keken ze naar het tafereel dat voor hun ogen voltrok. Binnen enkele seconden kwam dit gebied blank te staan. De districtscommissaris van Commewijne, Ingrid Karta-Bink, zegt in een interview met Dagblad Suriname dat ze gelijk naar de plaats des onheil snelde nadat ze werd gebeld door de buurtbewoners. ‘Als je ziet wat er daar is gebeurd. Je hart gaat huilen. De buurtbewoners waden momenteel met laarzen naar hun huis. Het is gewoon vreselijk’, is haar eerste reactie. Ze zegt dat ze gelijk met een plan is gekomen.
‘Ik heb de projectleider van Tjonga Langa gelijk gebeld. Zij zijn momenteel bezig met werkzaamheden aan de Abdoellakhanweg. Ik heb toen die man gevraagd mij het restmateriaal af te staan. We moeten vandaag proberen een nooddijk op te zetten, omdat we omstreeks half vijf springvloed hebben en dan wordt het zaakje van kwaad tot erger’, zegt de dc bezorgd. De dc zegt dat ze het restmateriaal dat is afgestaan, zal vervoeren met trucks naar Alkmaar, zodat de nooddijk snel wordt geplaatst. Nauwelijks een paar dagen terug is er veel ophef ontstaan in de gemeenschap, nadat het ministerie van Openbare Werken aankondigde dat de dijk die gepland was van Belwaarde naar Mont Ressort, niet meer wordt gebouwd. Dit tot protest van de verschillende parlementariërs en de bevolking.
De bewoners op Commewijne wachten al meer dan tien jaren op de dijk, omdat het zeewater het land langzaam blijft overnemen. Met allerlei materialen hebben de bewoners getracht om het water vooral op kwetsbare plaatsen tegen te houden. Met de recente aankondiging van het ministerie en de dambreuk is de chaos in Commewijne compleet. Parlementariër Sheilendra Girjasing zegt dat het ministerie nu meer dan ooit moet inzien dat ze niet moet sollen met de dijk. ‘De dijk is voor Commewijne ondenkbaar en het moet komen. Kijk nu wat er allemaal gebeurt op Alkmaar. De mensen zijn overgeleverd aan de natuur. Hoe kan je nou als ministerie plotseling geen dijk daar bouwen, terwijl het plan er al is’, aldus de volksvertegenwoordiger. Hij zegt dat hij in DNA antwoorden wil van de regering vandaag tijdens de openbare vergadering.

error: Kopiëren mag niet!