Ook coalitiepartners willen opheldering over dijk Commewijne

Niet alleen de volksvertegenwoordiger van Commewijne, Sheilendra Girjasing (oppositie), protesteert tegen de plannen van het ministerie van Openbare Werken om de bouw van de dijk te stoppen. Naar aanleiding van zijn protesten zijn nu ook de overige volksvertegenwoordigers uit de coalitie in beroering gekomen en laten nu hun stemmen horen. Onder leiding van de voorzitter van de PL hebben de verschillende parlementariërs om opheldering gevraagd aan de minister. ‘Wij willen graag weten waarom de dijk niet komt en wat er nu gaat gebeuren met de mensen van dit district’, aldus PL.
Ook de volksvertegenwoordiger, Jenny Warsodikromo van de NDP die woont op Mont Ressort, zegt in een interview dat ze het niet hierbij gaat laten. ‘We zijn al meer dan tien jaren bezig dit alles voor te bereiden. Alle personen die hier wonen, en dat zijn dus de mensen vanaf winkel Mohan, hebben van het ministerie een compensatie gekregen. Ze moesten verhuizen omdat de dijk volgens planning via hun percelen zou lopen. Vier van hun hebben zelfs hun bereidverklaring gekregen. Ik heb ook al toegezegd te verhuizen. We hebben jaren voorbereid en weten al jaren dat we moeten verhuizen. We zijn ook bereid te verhuizen, dus ik vind het vreselijk wat er nu gebeurt.’
Warsodikromo zegt dat ze gaat protesteren tegen de voorgenomen plannen van het ministerie. Ook zegt ze dat het gevolg van het niet bouwen van de dijk is dat alle landbouwpercelen gaan overlopen. ‘Alle landbouwers gaan zeker verzuipen. De dijk moet zeker komen. De minister moet ons komen uitleggen wat het probleem precies is en waarom deze beslissing is genomen.’ De volksvertegenwoordiger zegt dat ze vandaag aan de minister opheldering gaat vragen. Tijdens een oriëntatiebezoek van de verschillende rr-leden, onder leiding van de voorzitter van de districtsraad, Mohan Chirmoti, en Girjasing uitten verschillende bewoners van Belwaarde, Lust en Rust en Alkmaar hun ongenoegen over deze kwestie. ‘Wij wachten al jaren op de dijk, dus de minister moet ons niet komen vertellen dat wij niet mee willen werken aan de bouw van de dijk.’
‘Ook het verhaal van de percelen klopt helemaal niet. Het is juist het ministerie die ons geld vraagt om de dijk achter ons te laten bouwen. Ze geven ons offertes voor een professionele dijk. We moeten dus betalen om een dijk te bouwen’, aldus een woeste ondernemer. Hij zegt dat de minister allerlei goedkope excuses zoekt om de stopzetting van de bouw van de dijk te verklaren. ‘Maar de waarheid is dat deze minister alleen met geld strooit en in het budget van projecten gaat om ons alleen maar te duperen. Commewijne is voor geen enkele regering belangrijk geweest, dat hebben ze keer op keer bewezen. Kijk maar naar de mate van de ontwikkeling in Commewijne. De brug heeft niets of nauwelijks verandering gebracht in de ontwikkeling van dit district’, aldus de ondernemer. De PL wil dat deze kwestie breedvoerig wordt behandeld morgen in de DNA.
Girjasing zegt de PL ten volle te ondersteunen, zodat de bevolking van Commewijne bespaard blijft van de ellende die nu op hun afkomt. ‘Ik hoop echt  dat PL hard hiertegen gaat protesteren en als ze dat doet, zal ik hun blindelings ondersteunen. Het moet wel niet zo zijn dat het moet gaan uitlopen als bij de amnestiekwestie, waarbij PL de regering ten volle heeft ondersteund en daarvoor in de plaats een onderministerie heeft gehad. Ik hoop echt van harte dat hij nu kiest voor de mensen op Commewijne’, aldus Girajsing.

error: Kopiëren mag niet!