20 jaar Stichting CT Scan ’92 Nieuwe ultramoderne 64 slice scanner

Op 13 oktober  gedenkt de Stichting CT Scan ’92  dat zij 20 jaar geleden is opgericht met het doel de Surinaamse gemeenschap te voorzien van een CT-scan-apparaat dat tot dat moment als een ernstig gemis werd ervaren. Met behulp van donaties uit de gemeenschap is het gelukt een CT-scan-kliniek te vestigen die haar deuren  opende  in oktober 1995 nu 17 jaar geleden. Het kunnen beschikken over deze CT-scan faciliteiten heeft in belangrijke mate bijgedragen tot een op  hoger plan brengen van de radiodiagnostiek in ons land en heeft mensenlevens gespaard. Onderzoeken die tot dat moment alleen in het buitenland mogelijk waren, zijn ook bereikbaar gemaakt in ons land. Voor de traumatologische gevallen van de EHBO is het onmisbaar gebleken en een belangrijk hulpmiddel.
In de loop der jaren is de stichting erin geslaagd een goed draaiende en bedrijfseconomisch efficiënte organisatie op te bouwen. Hierdoor was de stichting in staat  steeds nieuwere en geavanceerdere CT-scanners aan te schaffen waardoor ook meegegaan is met technologische vernieuwingen  en daardoor ook betere diagnoses  gesteld konden worden door de specialisten en radiologen. De CT-scan heeft emplooi verschaft tot vandaag aan alle radiologen werkzaam in Suriname .
 Met trots kan het bestuur welke tot heden belangeloos zijn krachten geeft gegeven, aankondigen  de aanschaf  van een nieuwe moderne CT-scanapparaat, een  64 slice light speed, dat  in  staat zal zijn nauwkeurige scans van hart- en bloedvaten te maken in 3 D formaat. Dit zal een enorme vooruitgang betekenen in het bijzonder voor de cardiologen en neurologen in Suriname. De tijd benodigd voor het maken van CT-scans zal ook aanmerkelijk worden ingekort door de hoge snelheden die worden gehaald per delen van een seconde, hetgeen betekent dat een patiënt korter dan voorheen wordt blootgesteld aan röntgenstraling en een patiënt ook korter rustig moet blijven liggen. Vooral het laatste is van belang voor oudere patiënten, ernstig zieke patiënten en kinderen. In 5 hartslagen kan de radioloog een compleet 3D beeld van het hart en de kransslagaderen maken.
Het nieuwe systeem maakt mogelijk om CT-angiografie te doen voor de diagnose van hartpatiënten. Ook voor patiënten met een herseninfarct is deze snelle CT-scanner  een uitkomst voor zowel de specialist als voor de patiënt voor een snelle diagnose.
De 64 slice-scanner scant het gehele hart wordt in 5 hartslagen. De CT-angiografie  van de vaten wordt in 4 tot 20 seconden verricht. Aparte organen worden in een seconde gescand. Alle films zijn voorts in een 3 D kleurenbeeld.
Het ligt in de bedoeling de komende week een aanvang te maken met de installatie van de machine en overige besturingsapparatuur en de ingebruikname, na een testperiode, is gepland voor de 1ste week van november. Met de aanschaf van deze nieuwe technologie heeft de Stichting CT Scan ’92 een nieuwe impuls gegeven aan het op een hoger niveau brengen van de radiodiagnostiek in Suriname.
Het stichtingsbestuur en personeel beschouwen de nieuwe scanner als een geschenk aan de gemeenschap op haar 20ste verjaardag. De stichting wil benadrukken dat de toenmalige bijdragen uit de gemeenschap uiteindelijk hebben geleid tot alle mijlpalen die tot nu toe bereikt zijn.

error: Kopiëren mag niet!