Het Hollowmansyndroom en de Suriname Chainsaw Massacre

U kent wellicht de film Hollowman, een film van Paul Verhoeven waarin  Sebastian Cainede rol van een briljante maar egoïstische wetenschapper vervult. Hij heeft een manier gevonden om onzichtbaar te worden. In de film begint Caine’s karakter langzaam te veranderen en draait hij psychisch helemaal door. Als hij op een gegeven moment ziet dat zijn ex-vriendin Linda een relatie heeft met zijn beste collega Matthew, is hij niet meer te houden en begint hij moordlustig jacht te maken op alle andere wetenschappers. En dat gebeurt ook in Suriname. Wanneer mensen zichzelf onzichtbaar maken voor wet en recht dan komt er enormedruk op de interne soevereiniteit te staan. Onze interne soevereiniteit wordt ernstig bedreigd door gemeenschappen of stammen die het door ernstige tekortkomingen van hun politieke leiders maar niet kunnen snappen dat alle burgers zich aan de spelregels der republiek moeten houden, want anders valt de boel uit elkaar! Hoe kan een heel dorp een ontsnapte crimineel, aan wie het gelukt is om na zijn ontsnapping  gedurende vele jaren uit de armen van de politie te blijven, in bescherming nemen? Erger is het dat deze dorpelingen, wanneer de zonen van Hermandad de betreffende crimineel komen ophalen, ernstige vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid etaleren; de politie wordt bekogeld. Zijn wij beland in een tweede Suriname? Is het dorpshoofd, of de kapitein of de basja in zo een situatie niet medeplichtig? Hij vertegenwoordigt toch het officieel gezag en daaraan zijn er verantwoordelijkheden verbonden. Hoe kan het anders dat een gezochte crimineel gedurende zo vele jaren in het dorp kanverblijven? Door dit geval op zo een wijze te bekritiseren, loop je wel het risico uitgemaakt te worden voor een racist. Maar dat nemen we voor deze keer op de koop toe. Terug naar de film Holowman. Demoraal welke we hieruit halen, is dat wanneer ergens de normen en waarden komen weg te vallen een mens tot alles in staat is. Als u zich onzichtbaar waant, wat zal u dan beletten om te gaan roven, moorden of verkrachten? En dat gebeurt in onze Su; er is heel dunne lijn tussen moraal en decadentie. Net als in de film zijn  er eenaantal mensen in Su die zich systematisch willen gedragen als Hollowman. Over de politie moeten we eigenlijk niets zeggen; de politie is immers onze beste kameraad. Het lijkt er wel veel op dat zij zelf dit ernstig sociaal probleem niet willen of durven aan te pakken. Staat het traditioneel gezag in zulke gevallen onder of boven de wet? Ook Nederland kent het Hollowmansyndroom. Vooral de linkse politici wilden de Marokkaanse jongeren die zich hollowman wanen, niet eens bespreken, laatstaan aanpakken. Je mocht niets zeggen anders was je een racist; kijk maar hoe debom daar is gebarsten; door het gedrag van die Marokkaanse jongeren is het populisme gegroeid. Populisten als Pim Fortuin hebben in een periode van opwelling hun tijd gehad. Nu hebben we te maken met Wilders. Ook die schijnt straks een gepasseerd  station te zijn. Maar ja, alles gaat met zijn tijd. Hoeveel Surinamers zouden op Wilders gestemd hebben. Niet vreemd als je op straat door deze jongeren wordt aangerand en mishandeld. Onze pitbulBelly heeft een keer ernstig naar de gemeenschappen uitgehaald en ook nog dreigende taal geuit. Het heeft niet geholpen. Terecht is de minister heel erg boos geworden. PitbulBelly heeft een beroep gedaan op de mensen om in het vervolg geen bescherming meer te bieden aan voortvluchtige criminelen. En daar blijft het bij; het verhaal van minister kennen we intussen. Zo werkt het niet. Mensen hadden gehoopt dat de politie familieleden en dorpelingen zouidentificeren en arresteren, omdat men middels hun handelen de politie het werk haast onmogelijk had gemaakt. Aan de bewindsman kan ook de terechte vraag voorgelegd worden waarom de mensen die bescherming hebben geboden aan een voortvluchtige crimineel niet zijn gearresteerd. Weet u hoeveel mensen, inclusief mijn persoon, bang is. In uw eigen woonkamer voelt u zich het slachtoffer van de moordenaar in de film Texas Chainshawmasacre. Wanneer u naar de deze horrorfilm kijkt, bent u niet bang; u pakt lekker nog een biertje, maar stelt u zich eens voor dat de moordenaar met zijn kettingzaag eensklaps uit de televisie in uw huiskamer stapt; want dan verandert de situatie drastisch en vrees zal u zeer zeker omarmen. U wordt per direct ongewild deelgenoot dat de film. Zo ervaren mensen het die in hun huis beroofd,  mishandeld en voor hun kinderen worden verkracht. Onze samenleving is ernstig verziekt. De politiek is zieker door deze zaken blijkbaar door onwil en onmacht niet te willen aanpakken. Collectieve falen leidt tot onzichtbaarheid; het leidt tot het moment waartoe  de Hollowman in staat is als hij niet geremd wordt door moraal.
Satis

error: Kopiëren mag niet!