Romney wint debat van Obama

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney wordt als winnaar gezien van het eerste verkiezingsdebat met zijn tegenstrever, de Democraat en huidige Amerikaanse president Barack Obama. Romney koos voor de aanval, Obama vooral voor de verdediging. De verkiezingen zijn op 6 november. Bij peilingen na afloop van het debat in de stad Denver wezen verreweg de meeste ondervraagden Romney als sterkste aan. Belangrijkste twistpunten in de door miljoenen via de televisie gevolgde woordenstrijd waren de problemen in de Amerikaanse economie en de gezondheidszorg.
Obama lijkt door zijn verdedigende houding de gunst van veel kijkers te hebben verloren. De president oogde aarzelend en kwam vaak niet goed uit zijn woorden. Hij viel zijn rivaal niet aan op eerdere onhandige uitspraken, die in de media breed werden uitgemeten. Zijn uitdager hield zich tijdens het debat evenwel niet in. Een ontspannen ogende Romney opende frontaal de aanval op het beleid van Obama en concentreerde zich op diens achilleshiel: de zwakke economie en de hoge werkloosheid. De president zou de oplossing voor de crisis zoeken in een grotere overheid en het liefst de belastingen verhogen. Romney beloofde miljoenen banen te scheppen en de lasten voor de Amerikaanse middenklasse te verlichten. Volgens een eerste peiling van CNN vond 67 procent van de kijkers Romney de winnaar van het debat. Slechts 25 procent van de 430 door de nieuwszender gepeilde kijkers vond de president de sterkste spreker. Ook in andere, vroege peilingen liet Romney de president achter zich.
Barack Obama verdedigde tijdens het eerste verkiezingsdebat zijn hervormingen van de zorg, die gelden als zijn voornaamste wapenfeit. Daarbij koos hij wel voor de aanval. Door Romneys plannen zouden 15 miljoen Amerikanen zonder ziektekostenverzekering komen te zitten. Romney vindt de zorgwet van Obama een aanslag op de economie. Volgens hem neemt de overheid met ‘Obamacare’ te veel hooi op haar vork.

error: Kopiëren mag niet!