Arbiterskosten fractie budget topsectieclubs

De arbiterskosten vormen slechts een fractie van het budget dat een topsectieclub erop na houdt. Toch klagen veel topsectieclubbesturen dat ze de arbiterskosten niet kunnen betalen. Dagblad Suriname ging op onderzoek uit en vergeleek de arbiterskosten simpelweg met bedragen die aan spelers worden aangeboden als tekengeld. De klaagzang van de clubbesturen klopt niet helemaal met de werkelijkheid.
De Surinaamse Voetbalbond (SVB) betaalt aan een topsectiearbiter een bedrag van SRD 60,- Eerste klasse en SRD 70,- Hoofdklasse. Dit bedrag krijgen arbiters die wedstrijden binnen een bepaalde afstand vanuit het Andre Kamperveenstadion fluiten. Kortom wedstrijden in Groot-Paramaribo. Bij wedstrijden verder dan Paramaribo, de randdistricten en verre districten, komt er een toelage bij. Voor de randdistricten komt er maximaal SRD 20,- (tot Lelydorp) bij op het bedrag van SRD 60,- en SRD 70,-. Voor verre districten krijgt men SRD 40,- extra. Per wedstrijd worden vergoed: de scheidsrechter, zijn twee assistenten, de tafelofficial en de wedstrijdinspecteur; 5 personen in totaal. Allen krijgen hetzelfde bedrag. Voor een Hoofdklasse- wedstrijd in Paramaribo bedragen de kosten voor de wedstrijdleiding dus 5 x SRD 70,- = SRD 350. Buiten de stad, tot aan de randdistricten, is dat 5 x SRD 80,- = SRD 400,-. In de verre districten als Marowijne en Nickerie moet men neertellen 5 x SRD 90,- = SRD 450,-.
De klaagzang tijdens de laatstgehouden alv van de SVB kwam meer van Robinhood en Takdier Boys. Hoofdklasser Robinhood moet per wedstrijd minimaal SRD 350,- aan arbiters betalen, daar ze in Paramaribo haar thuiswedstrijden speelt. Komend seizoen gaat ze 9 thuiswedstrijden spelen, wat neerkomt op 9 x SRD 350,- = SRD 3150,-. Dit zijn de totale kosten voor arbitrage voor het hele seizoen, nota bene kan dit bedrag terugverdiend worden middels kaartenverkoop, tenminste als je een goede marketingstrategie hebt. Dus als Robinhood per wedstrijd 32 toegangskaarten verkoopt a SRD 10,- per kaart, dan heeft ze de arbitragekosten al binnen (na aftrek vermakelijkheidsbelasting). Is het bedrag van SRD 3150,- dan moordend? Robinhood geeft per speler aan tekengeld bedragen die hoger liggen dan de totale arbiterskosten. Als we mogen geloven dat Robinhood-voorzitter Ludwig van Dijk bereid was per speler voor komend seizoen US$ 1500 te betalen, dan zijn de kosten voor de scheidsrechters per seizoen helemaal niet zo hoog.
Als we kijken naar de situatie van Takdier Boys, concluderen we dat het geklaag ook niet helemaal gerechtvaardigd is. Deze ploeg speelt per seizoen 11 thuiswedstrijden. Dat komt voor het hele seizoen neer op 11 x SRD 400,- = SRD 4400,-. Deze Eersteklasser staat er bekend om grote geldbedragen te geven aan zijn spelers voor aanvang van het seizoen. Het is geen geheim in deze kleine samenleving. Een speler van Takdier Boys, die dit seizoen de overstap wilde maken naar Boma Star, heeft een bedrag van US$ 5000 geweigerd van Boma Star. Dat wil zeggen dat hij iets meer heeft gekregen van Takdier Boys. Ook Melvin Valies en de gebroeders Overman die vorig seizoen voor meer geld waren overgestapt naar SCA bij de Lelydorp Sportbond (LSB), zijn dit seizoen teruggekeerd naar Takdier Boys. Het is ondenkbaar dat ze ‘fu soso’ zijn teruggekeerd naar de topsectie. Een vette bonus (tekengeld) moet zijn gevallen.
Je vraagt je dan af waarom clubs klagen over de arbiterskosten, die per seizoen minder zijn dan wat aan 1 speler als tekengeld wordt aangeboden. We houden het hierbij en het is aan u als lezer zelf een mening te vormen.

error: Kopiëren mag niet!