De SVB is net als de Parasportbond, hij zit vol onkruid! Sportcolumn door Satis Baldewsingh

 
Ik ga vandaag een beetje hautain doen door direct te stellen dat het SVB-bestuur zichzelf wederom belachelijk heeft gemaakt. Ik wist niet dat ze naast alle andere dingen, ook een rechtsgeleerde is. Maar ja, het leven staat vol verrassingen. Ik heb me heel erg vermaakt toen mijn mobiel leek op de klachtendienst van de EBS. Ja, Satis heeft alweer gelijk gehad. Ruim een jaar gelden heb ik uitgebreid geschreven over het onnozele transferbeleid van deze gasten en dat ze op hun kanis zouden vallen en ‘voila’. Inhoudelijk heb ik deze zaak vaker aangehaald; ik wil niet zoals eergisteren bij het uitspreken van de jaarrede, een onsamenhangend verhaal gaan vertellen. Het is een feit dat het transferbeleid spelers stimuleert om rebellie te plegen; het systeem is erop gericht om voetbalverenigingen kapot te maken en grote investeringen teniet te doen. Wie zal zo dom zijn om te investeren in spelers die wegens gebrek aan enige vorm van moraal en principe, je voor een paar duizend SRD, de rug toekeren? Bij Robinhood die doorgaans nam van de rijke en gaf aan de arme speelt nu het blijkbaar het omgekeerde verhaal. Ben benieuwd of het een bestseller gaat worden, zoals J.K. Rowlings Harry Potterserie. In elk geval is Giskus geen Harry Potter, zijn magie is uitgewerkt, alleen die charlatans van de lidbonden die blijkbaar in materiële zin genieten van de status quo zijn daar blij mee. Toen onze bekende ‘Desje’ meneer Giskus op het ‘kastje’ confronteerde met zijn foute transfersysteem vol hiaten, verklapte de voorzitter zonder blikken of blozen dat ook onze  grondwet vol mazen zit. Wat een jammerlijke vergelijking. Ik dacht dat volgens de FIFA sport en politiek elkaar bijten. Een rechtsgeleerde zou zulke vergelijkingen nooit in de mond nemen. In tegenstelling tot het transfersysteem is het recht te allen tijde in beweging. Natuurlijk kent de wetgeving mazen, daarom worden advocaten toch rijk. Echter zijn er ook zaken als gewoonterecht en jurisprudentie. Daarom zijn er instanties als de Hoge Raad en Old Bailey. Wist u dat wel Herr Giskus? Het is voor een ieder onbegrijpelijk dat Cura Boys als oudste vereniging van de LSB gewoon momenteel niet in staat is een elftal op de been te brengen. Ik ben echt benieuwd of de rode loper uitgerold zal worden wanneer Giskus de Curacaoweg ingaat. Ik zal u een leuke anekdote vertellen. Ongeveer een jaar gelden was ik in het Emile Brielstadion lekker een beetje aan het chilexen. Een beetje bijpraten met het bestuur van de LSB. Het zijn aardige gasten. Op een gegeven moment maakte ik de opmerking dat ik Melvin Valies zijn voetbalfratsen ken en dat ik de heren van SCA kan verzekeren dat hij voor de poen daar is en niet met enig altruïstisch motief. Een dame diende me ernstig van repliek door te stellen dat Valies de club de liefde heeft verklaard en het absoluut niet waar is dat hij voor het geld gekozen heeft voor mijn oude vereniging  SCA. Ik zei:‘Tek’ i ai luku.’ En mevrouw , waar is de liefde naartoe? Weet u, dagelijks,  in een programma op de radio wijs ik de beleidsmakers op hun intellectuele tekortkomingen en het feit dat we geen grote denkers hebben laat staan visionairs. Suriname is een simpel land waar de geur van geld de oude roti doksa heeft overwonnen; onze nieuwe parfum heet “money”! Afgelopen woensdag toen ik de sporteditie van Dagblad Suriname onder ogen kreeg, dacht ik echt waar dat Ricardo Panka, voorzitter van de Para Sportbond, tevens DNA-lid, runderen is gaan importeren. Die hebben immers altijd gras nodig, toch?  Althans ik dacht dat wegens gewijzigde beleidsinzichten het Andre Brahimstadion een andere bestemming had gekregen; die van een boerderij. Panka is fractieleider van de grootste politieke partij van Suriname die dit land tot ontwikkeling moet brengen. En wat merken we? Hij is in zijn eentje niet eens in staat een sportaccommodatie welke aan de gemeenschap toebehoort, op een aannemelijke wijze te beheren. Nu pas begrijp ik waarom de president zijn eigen partij een veeg uit de pan heeft gegeven. Tja, er is dus echt geen ontwikkelingsvisie. De welbekende familie Brahim zou eigenlijk, om zich te verschonen van alle blaam, een verzoek moeten doen om de naam van oom Andre zo spoedig als mogelijk te doen verwijderen van deze ‘sabana’. Andre was een te groot mens om op zo een wijze vernederd te worden. ‘Het is niet de schuld van de bond’, zei een bestuurslid. Er zijn mensen in dienst genomen, maar die hebben hun werk niet naar behoren gedaan, was het slappe argument van het bestuurslid. Hallo meneer, maar waar was dan uw controlemechanisme?  Misschien kunnen we Panka vragen die toch altijd het principe van de checks and balances erop na houdt. Omdat er een hele tijd niet op het veld is gevoetbald, mag het dus een weiland worden. Het bestuurslid van de bond ging net een cabaretier door met praten en hij kwam toen ook nog uit met de stelling: “Wij kunnen toch niet steeds investeringen plegen voor deze kleine dingen, want wanneer gaan we dan het grote werk doen?” Wat een humor, zeg. Men kan, als ik deze man goed begrijp, de kleine dingen niet aanpakken, maar men droomt wel van grote dingen doen. Het doet me denken aan al die megaprojecten die nu verworden zijn tot een megadroom. Ik hoop niet dat dit een Paraanse mop is. In elk geval is het niet slim bedacht. Nu is het wel duidelijk waarom een quorumspook steeds het parlement teistert. Fractieleider Panka is met zijn coalitie bezig het Andre Brahimstadion van wied te ontdoen. Ik hoop dat voorzitter Simons daar begrip voor kan opbrengen! [email protected]
 

error: Kopiëren mag niet!