Bezorgde moeder: ‘Iedereen weet het, het is een schande voor mij’

‘Iedereen weet het, het is een schande voor mij’, zegt de moeder van de jongen die Dagblad Suriname aantrof voor het openbaar toilet te Nieuw Amsterdam in het district Commewijne. De moeder beweert dat de stiefvader een viervoeter bedoelde met ‘hond’ en niet de jongen. Bewoners in de omgeving waar het gezin woonachtig is, beweren echter het tegendeel.
‘Wanneer mijn jongen mij niet helpt, wie moet het dan doen. Het is mijn kind, hij mag mij helpen.’ Zij geeft toe dat de jongen die 14 jaar oud is, haar helpt in de huishouding. Voor haar is het doodnormaal. Zij heeft vier kinderen, twee zonen blijven bij haar, terwijl een dochter woont in een kinderhuis. Een ander kind is woonachtig bij diens oma. ‘Die dag voor het toilet zei ik hem om een emmer water te brengen op de fiets, maar toch bracht hij twee’, beweert de moeder.
De moeder wijst erop dat er in het land sprake is van erge vorm kinderarbeid zonder dat iemand daar aandacht aan besteedt. ‘De kinderen bij Nieuwe Haven die in de felle zon knippa’s verkopen. Eens zag ik een van de jongens. Zijn ogen waren helemaal rood. Hij was zodanig moe dat hij niet eens behoorlijk kon lopen. Dat is toch erg. Ook al helpt mijn jongen mij met alles, ik geef hem alle liefde’, aldus de moeder.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!