Saramacca onthult billboard zeekoeien

In het district Saramacca is gisteren het billboard tegen de jacht op zeekoeien onthuld. De feitelijke onthulling geschiedde o.a. door dc Aroenkoemar Ramdhani. ‘Over de hele wereld en ook in ons land, zijn zeekoeien sterk afgenomen door grootschalige jacht. Ondanks zeekoeien in ons land nu volledig beschermd zijn via de Jachtwet, komt het helaas nog voor dat een zeekoe opzettelijk wordt gedood. Volgens de Jachtwet is het nu verboden zeekoeien te vangen, te doden of dood of levend onder zich te hebben’, zei dc Ramdhani.
 Zeekoeien worden gedood voor voedsel en de gehoorbeentjes. Af en toe sterft een zeekoe, omdat het in een vissersnet verstrikt raakt. ‘Gelukkig zijn er nu niet veel mensen in ons land die in zeekoeienvlees geïnteresseerd zijn.’ Omdat zeekoeien in water leven, uitsluitend plantaardig voedsel eten en nogal tam kunnen worden, worden ze soms gebruikt om kanalen en andere waterwegen vrij van onkruid te houden. Twee zeekoeien kunnen een kanaal van 150 meter lang en 15 meter breed gemakkelijk binnen enkele dagen schoon eten. ‘Dus als we zeekoeien een economische waarde moeten geven, dan is hun bijdrage aan het schoonhouden van kanalen het grootst. Met zeekoeien kan op onderhoud worden bespaard.’
De zeekoe is een groot, plantenetend zoogdier, dat geheel aan het leven in water is aangepast. In Suriname wordt het dier ‘seku’ genoemd. Zeekoeien komen alleen in het noorden van het land voor, vooral in rivieren en kreken met bruinachtig water waar een passende vegetatie als voedsel aanwezig is. In het district Saramacca komen ze voor  in de Coppename- en Saramaccarivier en in hun zijkreken.
Asha Gajadien-Bhagwat
 

error: Kopiëren mag niet!