Meer imkers voor opvoeren lokale honingproductie

 Om de lokale behoefte aan honing te dekken, zal het imkersbestand opgevoerd moeten worden. Het huidige bestand van 30 imkers produceert momenteel 30.000 liters, terwijl de behoefte op de Surinaamse markt 60.000 liters op jaarbasis is. LVV-rayonleider M. Khodabaks zegt dat het ministerie bezig is met het landelijk trainen van nieuwe imkers. Onlangs is een cursus afgerond in Para. Volgende maand gaat een nieuwe training van start voor belangstellenden uit Coronie en Nickerie. Tot nu toe hebben zich 4 personen uit het rijstdistrict aangemeld, terwijl  ook enkele Coronianen hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn. De lokale behoefte is gepeild op basis van de importcijfers, licht Khodabaks toe. ‘Naarmate men weet dat er lokaal voldoende honing te krijgen is, zal de behoefte ook gaan toenemen’, zegt de LVV-functionaris.
De meeste imkers hebben ruim 10 bijenkolonies. De grootste kweker  bezit 400 kolonies. Elke kolonie heeft ruim 80.000 bijen. De imker zal na de training in staat zijn het vak zelfstandig uit te oefenen. Er is ongeveer SRD 1.000 nodig voor de beschermingsuitrusting bestaande uit een pak, kap, laarzen en handschoenen, terwijl de bakken voor de producerende bijen circa SRD 4.000 kosten. De training is nagenoeg gratis. Voor de teelt wordt gebruik gemaakt van Braziliaanse bijen. ‘Het zijn harde agressieve werkers, die veel honing produceren’, zegt Khodabaks. ‘Voorlopig zijn we alleen in de kustvlakte bezig, maar het is de bedoeling dat wij ook richting het zuiden gaan met de imkertraining. Het zuiden heeft namelijk veel vegetatie waarin bijen voorkomen.’

error: Kopiëren mag niet!