Zelfverdedigingswet wel bekrachtigd door oud-president Venetiaan

De zelfverdedigingswet, die in de afgelopen regeerperiode is aangenomen in het parlement, is reeds geruime tijd bekrachtigd en afgekondigd door de vorige president Ronald Venetiaan. Op 5 augustus 2008 deed de voorzitter van het parlement, Paul Somohardjo, de in dezelfde maand aangenomen ontwerpwet toekomen aan president Venetiaan.
De zelfverdedigingswet, een wijziging van het Wetboek van Strafrecht, houdt verband met direct gevaar en of dreiging. Iemand die zich in de onmiddellijke nabijheid van zijn woning bedreigd voelt, kan de indringer met een wapen of anderszins verdrijven. Onder ‘onmiddellijke nabijheid van de woning’ wordt verstaan, dichtbij de ramen of deuren, wanneer de indringer bezig is deze te forceren.
Het Wetboek van Strafrecht heeft aan de gemeenschap te allen tijde de mogelijkheid geboden uit zelfverdediging te handelen. Toen werd het slachtoffer in eerste instantie aangemerkt als verdachte. Maar bij de zelfverdedigingswet wordt de indringer aangemerkt als verdachte en de persoon die uit zelfverdediging heeft gehandeld, als slachtoffer. Hier gaat een gedegen politieonderzoek aan vooraf. De persoon die uit zelfverdediging heeft gehandeld, wordt in eerste instantie niet ingesloten. Mocht blijken dat er geen aanleiding bestond om uit zelfverdediging te handelen, zal hij toch strafrechtelijk vervolgd en ingesloten worden afhankelijk van de aard van het geweld dat hij gebruikte.
Door het NDP-assembleelid Harish Monorath zijn kritische kanttekeningen geplaatst over de publicatie van de wetswijziging in het Staatsblad. Indien dit niet was gebeurd, zouden geen rechten daaraan ontleend kunnen worden. Volgens Monorath zou het gedoogd moeten worden dat er vuurwapengeweld wordt toegepast bij zelfverdediging. Op deze wijze zou de verruwde criminaliteit enigszins de kop ingedrukt kunnen worden. Hij stelt dat vooral niet uit het oog verloren moet worden dat de politie onderbemand is.
Volgens politiek analist Hardeo Ramadhin bestaat er een drempel om de zelfverdedigingswet toe te passen. De burgerij is hier huiverig voor. ‘Wanneer je wordt beroofd in je woning, krijg je vaak genoeg niet de mogelijkheid om jezelf te verdedigen. Je wordt letterlijk overrompeld. We moeten ook niet vergeten dat de doorsnee burger bang is om een gevecht aan te gaan met een gewelddadige rover.’
Asha Gajadien-Bhagwat  

error: Kopiëren mag niet!