Het begin van een nieuw tijdperk Commewijne heeft straks weer zijn eigen suikerindustrie

Grote landen met hoogculturen kennen hun eigen tijdsindeling. Het ene land kent monarchieën, het andere keizerrijken en Egypte kent dynastieën. Zo zou het district Commewijne ook zijn eigen geschiedenis beter en duidelijker moeten schrijven dan ooit is gedaan. De oude politici van weleer, zoals ‘papa’ Iding Soemita, M.A. Karamat Ali en Ch. Tilakdharie, moeten een ereplaats in Commewijne krijgen en daarna volgen de anderen. Commewijne moet er wel mee opschieten want zo meteen weet niemand meer wie, wie was. Dat mag niet gebeuren anders krijgt men er een soort herhaling van de geschiedenis van Mariënburg waarin de arbeiders een soort werkvee waren. En dat werkvee waren onze voorouders, de slaven en de arbeidscontractanten!
Wie zaterdag 25 augustus in Siparipabo (km 46 vanaf Meerzorg) was voor de onthulling van het naambord van het bedrijf ‘Commewijne Suiker Industrie NV’ kon getuige zijn van de hartelijke vriendschap van de manager Qu Bolin uit China en zijn assistent, de ervaren (35 jaar)  oud-Mariënburger de heer Wangsantana. Aanwezig waren ook de bescheiden heer Lieuw, de directeuren van het kabinet van de president, van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en van het ministerie van RGB, vertegenwoordigers van de Chinese ambassade, de KKF en enige bankbedrijven en niet te vergeten de lokale autoriteiten van DNA, politie en de dc. Het leek wel een grote gezellige Kawna-reünie. Van de dc van Commewijne, mevrouw Ingrid Karta-Bink, ontving de schrijvende pers een exemplaar van het ‘businessplan’ van de Commewijne Suiker Industrie NV. Zij kreeg daarna onmiddellijk de toezegging van Cultuureducatie voor een kosteloze ‘redactie en herschrijving’ van dit plan net als de Commewijnekrant. Dus voor de burgers, maar vooral voor de schooljeugd van Commewijne,  nu uitgebreid geïllustreerd met mooie foto’s en ook leerrijke tabellen. Dus weer een duidelijke educatieve krant, maar nu over de suikerindustrie in de hele wereld met Commewijne straks weer als middelpunt van Suriname, net als 100 jaar geleden. Dan zal men in de Commewijnekrant ook kunnen lezen wie de grote suikerproducenten in de wereld zijn, wie in het Caricom-gebied en ook wie de grote suikerimporteurs van Suriname zijn en wat men allemaal met suikerriet kan doen. Het businessplan wordt dus gemakkelijker herschreven en mooi opgemaakt met tal van historische en actuele foto’s.
Voor alle jonge politici en beleidsmakers die dit mooie initiatief van het koppel Qu Bolin en Wangsantana jarenlang hebben ondersteund, mag Commewijne over vijf jaar alvast een mooie ruimte reserveren, zoals in een gedicht van Jit Narain over zijn aji (=oma van vaderskant), het zo mooi staat: ‘ik buig mij neer voor jouw voeten, aji, als dank niet als plicht’. Dan zullen alle initiatiefnemers dit respect ook dik hebben verdiend!
Benjamin S. Mitrasingh
 

error: Kopiëren mag niet!