“Duizendpotige medische specialist” in Suriname?

In Dagblad Suriname van 31 juli las ik een advertentie welke in eerste instantie grote indruk op mij heeft gemaakt. Er staat een foto van een ‘medicus’ met zijn naam en de locatie van de poli en daarnaast de telefoonnummers waarop hij te bereiken is. Deze “duizendpotige medische specialist” drs. A. is bovendien 24 uur bereikbaar voor de zieke mens.
Ik citeer nu letterlijk uit de advertentie: “Drs.A., voor alle klachten” Onder andere gaat het om hoofdpijn, migraine (hij is nu op het gebied van de neurologie), nek, rug, schouder, elleboog, arm, pols en vinger (hij is nu een orthopedisch chirurg), oog (oogarts), oor, neus en mond (KNO-arts), schildklier, maag, lever, milt (internist), hart (cardioloog), blaas (uroloog), baarmoeder en menstruatie (gynaecoloog). Zo kan ik deze rij verder aanvullen met: impotentie, prostaat, heup, been, knie, enkel, voet, angst, stress, slaapproblemen en afvallen. “Kortom voor alle lichamelijke en geestelijke behandeling kunt u bij ons terecht. Ook voor schoonheidsbehandeling, manicure en massage”, staat er.
Ruim zes jaren terug (2006) was er ook een meneer gevestigd op Houttuin (aan de Cassialaan) en hij noemde zich neurochirurg. Er is toen een programma (welke bekend staat als “ Mens en maatschappij”) van hem vertoond bij een lokaal televisiestation, waar de “pseudo-neurochirurg” in zijn poli staat. In elke kamer op zijn poli had hij een bloeddrukmeter, een stethoscoop en een behandelbed. Allerlei medische termen gebruikte deze beunhaas in zijn interview. Zijn Nederlands taalgebruik en de nietszeggende medische termen waren al voldoende om deze pseudo-medicus te ontmaskeren. Gelukkig heeft de overheid, die mede tot taak heeft de goedgelovige burgers te beschermen, toen deze beunhaas van de medische wereld van Suriname laten verdwijnen.
Ik wil de Surinaamse medische autoriteiten zoals de minister van Volksgezondheid, de directeur van Volksgezondheid, de medische inspecteurs en allen die controle moeten houden op de volksgezondheid om deze “duizendpotige medische specialist” aan de tand te voelen. In de loop der jaren zijn velen voor enkele maanden naar China geweest en als zij terug zijn, geven zij zich als medici op en gebruiken de term  ‘acupuncturist’, maar deze “duizendpotige medische specialist”, drs A., zet nog een titel voor zijn naam en noemt zich doctorandus.
Wij moeten ons zeer kritisch en zakelijk opstellen in ons handelen. Wij moeten ons niet laten beetnemen door wie dan ook. Wij moeten geen grapjes maken met het leed van de zieke mens. Een mens in nood (vooral bij ongeneeslijke ziekten) zoekt overal hulp. Ik roep alle Surinamers op om de aangehaalde advertentie goed door te nemen. Daarna kunt u zelf uw conclusie(s) trekken.
Wij moeten onze burgers in alle opzichten beschermen. Ik heb alle vertrouwen in de minister van Volksgezondheid, drs. M. Blokland, dat hij deze zaak tot de bodem laat onderzoeken. Om arts te worden in Suriname doen de meeste studenten (na hun vwo-S-pakket) nu gemiddeld 8 tot 10 jaar voor hun studie. Zij worden niet zomaar losgelaten op de zieke mens. Om specialist te worden moet je nog 5, 6 of 7 jaren studeren. Dus deze “duizendpotige medische specialist” van de Alibaksweg, is, zoals hij het zelf uitlegt, een collega van o.a. drs. Anijs (internist), drs. Kafilludin (neuroloog), drs. Biharisingh (orthopedisch chirurg), drs. Chotkan (oogarts), drs. Ramsoekh (uroloog), drs. Chin A Sen (cardioloog), drs. B. Sheoraj Panday (KNO-arts) en drs. Ramkhelawan (gynaecoloog). Oh, wat een “geleerde medische wetenschapper” hebben wij in Suriname bij gehad. Heer minister, ik wil U verzoeken om deze “super duizendpotige medische specialist” zo snel mogelijk uit de roulatie te halen,  voordat er grote medische “ongelukken” gaan gebeuren in ons land. Surinamers worden gauw gepakt.
Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: