Olympische Spelen, een ode van sportiviteit, broederschap en menselijke schoonheid

Sportliefhebbers zullen de komende weken weer de tijd van hun leven hebben als het grootste vierjaarlijkse sportevenement op Aarde, de Olympische Spelen, vandaag van start gaan. De mooiste uitingen in sportiviteit en broederschap zullen te zien zijn in mooie overwinningen en pijnlijke verliezen van burgers over de hele aardbol. De Spelen kunnen aangeduid worden als de algemene sportvergadering van de VN. Topatleten zullen de grenzen van het menselijk kunnen tentoon spreiden. Miljarden mensen zullen op alle continenten het evenement op de televisie volgen en tienduizenden zullen het voorrecht hebben om van dichterbij in het broeierige London de sportverrichtingen van dichtbij mee te maken. Suriname is er ook bij met een delegatie voor atletiek, zwemmen en badminton. Er zijn via programma’s getracht mede te delen wie de vertegenwoordigers van Suriname zullen zijn, alhoewel niet geheel duidelijk is of de beste Surinaamse sporters zijn afgevaardigd. Waarom bepaalde keuzes die niet logisch lijken, zijn gemaakt, is niet uitgelegd in het programma waarin bevoegde personen aan het woord zijn gelaten. De 2012 Summer Olympic Games starten officieel vandaag en zullen tot 12 augustus 2012 duren. Bepaalde sporten zoals voetbal zijn al gestart. De stad London heeft al twee keren eerder, in 1908 en 1946, de Spelen georganiseerd. Circa 205 landen zullen nu participeren in 300 sportevenementen. De sporten die aan de orde zullen zijn tijdens de Olympische Spelen 2012 zijn: zwemmen, boogschieten, badminton, basketbal, boksen, kanovaren en kajakken, fietsen, paardrijden, schermen, voetbal, gymnastiek, handbal, hockey, judo, moderne pentathlon, roeien, zeilen, schieten, tafeltennis, taekwondo, tennis, triathlon, volleybal, gewichtheffen en worstelen.
Een groot deel van de wereldbevolking zal getuige kunnen zijn van delen van het Spelen of het gehele evenement. Geschat wordt dat rond de 4 miljard mensen de verrichtingen via de beeldbuis zullen kunnen volgen. De Spelen eisen veel mankracht, nu zijn 70.000 vrijwilligers bereid gevonden om te helpen. Vanuit de Surinaamse delegatie is al bericht ontvangen dat er een duidelijk verschil bestaat tussen de hulpvaardigheid van de Chinese vrijwilligers in 2008 en de huidige die je aan je lot kunnen overlaten. De media zit dicht op de Spelen; tienduizenden mediawerkers en bedrijven zijn aanwezig in London. Exact gaat het om het aantal van 20.000. In totaal moeten 10 miljoen tickets verkocht zijn om volle stadions te hebben bij de sportevenementen. Voor de Spelen zijn in London speciaal 32 faciliteiten bijgebouwd. Uit London is bericht dat onze delegatie al in training is gegaan in aanloop naar participatie aan hun evenementen. Daarvoor zijn meer dan 800 faciliteiten voor alle sporters aanwezig. Dat geeft aan wat het vermogen van een stad moet zijn om de Spelen te houden en de omvang en diepte van de organisatie is onvoorstelbaar voor ons. De wedstrijden zelf worden in 26 sportstadions afgewerkt. Een aantal van 113 bedrijven sponsoren de Olympische Spelen. Het lokale bedrijfsleven pikt mee met de Spelen. Circa 500 Engelse bedrijven hebben opdrachten in de wacht kunnen slepen in het kader van het slepen met een totale waarde van circa 5 miljard pond sterling.
De Olympische Spelen zijn een internationale sportmanifestatie. Er doen duizenden atleten aan uiteenlopende sporten mee. De filosofie achter de Olympische Spelen wordt uitgedragen door de ‘Olympische Beweging’. Die beweging omvat tegenwoordig de internationale sportbonden, de Nationaal Olympisch Comités, waaronder ons Surinaams Olympisch Comité (SOC). Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft London uitgekozen als gast stad. De organisatie van de Spelen is verantwoordelijk voor het naleven van de olympische regels, die zijn omschreven in het Olympisch Handvest.
De Olympische Spelen zijn verbonden met het recentelijk vanwege schulden flink in opspraak geraakte Europese land Griekenland, met name de oude Griekse stad Olympia. De eerste Spelen werden echter gehouden ter ere van Pelops, na zijn overwinning in de wedrennen op Oinomaos, de koning van Pisatis. De volgende Spelen werden ter ere van Zeus gehouden. Hoewel de Spelen oorspronkelijk gehouden werden op de velden voor de tempel, werd er met de groei van de Spelen steeds meer gebouwd ten behoeve van de Spelen. Uiteindelijk bevond zich in Olympia een stadion dat plaats bood aan 40.000 toeschouwers. Doel van die Olympische Spelen was om jonge mannen hun fysieke kwaliteiten te laten tonen en om de relatie tussen de verschillende Griekse steden te bevorderen. Alleen Griekse mannen mochten meedoen aan de Spelen. Toen het Christendom de officiële religie werd van de Romeinen werden de Spelen gezien als een heidens feest. De Romeinse keizer Theodosius I verbood de Spelen uiteindelijk in 393.
Vijftien eeuwen na de opheffing van de klassieke Spelen werden verspreid over Europa meerdere initiatieven gestart om de Olympische Spelen weer te laten herleven, alhoewel meeste in nationaal verband. Namen van de Griekse filantroop Evangelis Zappas en de Brit William Penny Brookes zijn belangrijk voor de heropleving van de Spelen door hun activiteiten in de 19de eeuw. Pierre de Coubertin bedacht in 1890 dat een grootschalige herrijzenis van de Olympische Spelen. De Coubertin werkte de ideeën van Zappas en Brookes uit en besprak zijn plannen tijdens het eerste Olympisch Congres van het Internationaal Olympisch Comité in Parijs.
Er werd besloten tot de invoering van de moderne Olympische Spelen, waarvan de eerste editie twee jaar later in Athene plaats zouden moeten vinden. In 1896 werden de eerste Spelen gehouden sinds het verbod in 393. Het evenement trok 14 landen en 241 atleten aan, die meededen aan 43 onderdelen. Ettelijke Surinamers deden aan de Spelen mee. Evenals het bovenstaande blijkt uit een digitale encyclopedie dat Siegfried Willem (Wim) Esajas (16 april 1935 – Paramaribo – 30 april 2005) de eerste Surinaamse atleet was, gespecialiseerd in de middellange afstand, die uitkwam op de Olympische Spelen. Door een miscommunicatie zou hij op de Spelen in 1960 een wedstrijd hebben gemist. Sammy Monsels was de eerste Surinaamse atleet die op 2 onderdelen uitkwam en in 1968. De eerste Surinamer die Olympisch goud won, was Anthony Nesty op de 100 m. vlinderslag in Seoel in 1988, een dag die voor altijd gegrift staat in het geheugen van menig Surinamer. Om te tonen dat het niet toevallig was, zou hij in 1990 op hetzelfde nummer wereldkampioen worden.

error: Kopiëren mag niet!