Serenity – De eerste solo-expositie van Carol Chen Poun Joe

Na een intensieve opleiding van drie jaar bij de bekende Surinaamse kunstenaar Cliff San A Jong presenteerde Carol Chen Poun Joe op haar 19e, in een groepsexpositie, voor het eerst haar kunstwerken aan het grote publiek. In de vier jaren daarna exposeerde ze op de Nationale Kunstbeurs en in 2011 ook in de VS op het grote internationale kunstevenement Art Expo New York. Nu, in 2012, presenteert Carol Chen Poun Joe in samenwerking met Royal House of Art in het Royal Torarica Hotel, haar eerste solo- expositie genaamd Serenity.  Het werk van Chen Poun Joe is net als dat van haar leermeester voornamelijk realistisch. Het realisme is tot nu toe de stijl waar zij de meeste passie voor voelt en zij ziet deze stijl als een uitdaging van haar ‘skills’ als kunstenaar. In uitmuntend detail en opmerkelijke beheersing van de schilderstechnieken met betrekking tot anatomie en licht- en schaduweffecten, weet zij haar subjecten kundig met acrylverf en penseel op het doek vast te leggen. Het gewenste resultaat komt tot stand in een geduldig proces van laag over laag – soms wel dertig lagen of meer- met het penseel en een laatste laag waarbij zij met het paletmes op strategische plekken op het oppervlak structuur aanbrengt. Carol schildert grotendeels vrouwen, opvallend mooie vrouwen. Wellicht heeft deze voorkeur iets te maken met het feit dat Chen Poun Joe behalve kunstenares, ook visagist is. Vrouwen mooi maken, mooie vrouwen maken; dat ligt niet zo heel ver van elkaar vandaan toch?  Hoewel de invloed van San A Jong nog duidelijk in het werk te herkennen is, wordt Carol ook geïnspireerd door vroegere meesters zoals de Franse kunstenaar William Adolphe Bouguereau. Ook de hedendaagse kunstenaar Chris Dellorco uit de VS is een grote bron van inspiratie. Net als in hun werk, wordt ook in het werk van Carol de vrouw centraal geplaatst en haast verheven tot een soort Venus te midden van een soms magische of anders betoverend mooie omgeving. Misschien oogt daarom een groot deel van het werk van Carol Westers, maar volgens de kunstenares is dit geen bewuste keuze. De inspiratie ontstaat gewoon vanuit haar gevoel.  Carol Chen Poun Joe kiest als thema en titel voor haar expositie Serenity. Hiermee verwijst zij naar de behoefte van ieder mens naar rust en vooral innerlijke rust. Daarin speelt voor haar de natuur een grote rol. Omringd door een machtig natuurspel van wolken, water en zonnestralen, stralen de vrouwelijke hoofdfiguren een sfeer van ultieme kalmte en sereniteit uit. Vol overgave lijken zij de vernieuwende kracht, de energie en ook in zekere mate de spiritualiteit van de idyllische omgeving tot zich te nemen.  Opvallend in de collectie zijn enkele portretten van mooie zwarte vrouwen, gedrapeerd in felgekleurde doeken, evenals de kleurrijke tropische vogels die als een ander favoriet thema ook nu weer in de collectie terugkeren. Ook een klein aantal stillevens en abstracte kunstwerken zullen op de expositie te zien zijn. Carol Chen Poun Joe zal, vooral vanwege haar jonge leeftijd en aanzienlijke talent, ongetwijfeld ook nu weer veel indruk maken op het publiek. Bijzonder spannend zal het zijn om te volgen hoe zij zich, in de lange en veelbelovende carrière die nog voor haar staat, als kunstenares verder zal ontwikkelen. Serenity is open voor het publiek van 28 juli tot en met 4 augustus in Royal House of Art en Royal Torarica Hotel.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: