Centrale Bank trekt vergunning Nirlo Money Exchange in Eigenaar Soender op vrije voeten

De Centrale Bank van Suriname heeft de vergunning, althans de “Verklaringen van Geen Bezwaar’, van Nirlo Money Exchange ingetrokken per 15 juni 2012. Dit houdt in dat Nirlo en haar filialen onmiddellijk verboden zijn om het bedrijf van wisselkantoor uit te oefenen. Het cambio van eigenaar Soender Hirasingh had een hoofdvestiging te Munder, met filialen te Highway, Indira Gandhiweg en de Khemaistraat. De wisselkantoren van Nirlo opereerden sinds december 2011 op een laag pitje of soms helemaal niet. Reden voor de maatregel is dat eigenaar Hirasing met een miljoenenbedrag in vreemde valuta vertrok uit Suriname. Na ruim 6 maanden spoorloos te zijn geweest, werd hij in de VS aangehouden. Hij had een groot geldsbedrag bij zich, dat niet aangegeven was bij de immigratiediensten. Intussen is hij weer vrij.
Na jaren een goede reputatie op het gebied van vreemd geld opgebouwd te hebben in de samenleving, zou Hirasing onopgemerkt begonnen zijn met ‘near banking’. Hij begon geld van ondernemers te bewaren tegen een vette rente. Al gauw strikte hij een aantal Surinaamse miljonairs in zijn val. Vastgoedmagnaten, autohandelaren en zelfs oogartsen en cardiologen belegden grote sommen geld bij hem. En dat zonder enig bewijsmateriaal, in goed vertrouwen dus. De rente bedroeg doorgaans 12% per maand. In december 2011 verdween Hirasing plotseling uit het land. In eerste instantie werd bekend dat hij een bedrag van 7 miljoen aan Euro’s en US-dollars had verduisterd. Later meldden meer mensen zich aan en het bedrag liep op tot bijna 12 miljoen.
Na enkele maanden werd Hirasing in Cyprus gelokaliseerd. Daar zat hij in het managementteam van een hotel. Van daaruit had hij vaker contact met Suriname en vertelde hoe hij genoot van het Turks-Cypriotisch land. Wel gaf hij aan dat hij het geld aan de beleggers zou teruggeven. Ruim een maand geleden viel hij door de mand bij de immigratiediensten in de VS, maar is intussen weer op vrije voeten. Wellicht zal hij Suriname voorlopig niet aandoen.
 

error: Kopiëren mag niet!