Uien en aardappelen voor SRD 1 bij Pertjajah Luhur

De belofte van deze regering om de prijs van basisgoederen zo laag mogelijk te houden, wordt volledig ondersteund door coalitiepartner Pertjajah Luhur (PL). Met de import en verkoop van een tiental basisgoederen aan haar leden en sympathisanten, probeert de partij de woorden in daden om te zetten. Maandag arriveerde dertigduizend kilogram uien en aardappelen die al voor SRD 1 per kilogram verkocht zullen worden. In de loop van de volgende week zullen meer basisproducten arriveren. Volgens PL-voorzitter Paul Somohardjo is het geenszins de bedoeling om handel te gaan drijven. “Het moet  niet zo zijn dat wij alleen van ons laten horen tijdens en rondom de verkiezingen. Degenen die op ons hebben gestemd, proberen wij op deze manier te ondersteunen. Het moet niet zo zijn dat wij wachten op de regering. Wij ondersteunen het initiatief van de regering om de prijzen van basisgoederen zo laag mogelijk te houden en demonstreren dat wij een partij zijn van ‘doen’.” Volgens de PL-topman is het initiatief niet bedoeld om de handelaren te beconcurreren, maar meer om controle uit te oefenen. “Het idee is namelijk dat als de regering de prijs van bijvoorbeeld aardappelen heeft vastgesteld op SRD 1,40, onze achterban deze al voor SRD 1 bij ons kan opkopen. Hierdoor kunnen handelaren de prijzen niet opdrijven. Laat het wel duidelijk zijn, wij verkopen alleen aan de kernen, leden en sympathisanten.”
Somohardjo zegt dat het basisgoederentraject een ‘revolverend’ systeem is; er zal niet op krediet verhandeld worden. “Er moet een doorstroom zijn. Als volgende week ons magazijn leeg is, moet er al een lading onderweg zijn naar Suriname, zodat er sprake is van continuïteit. Ook zal de Pertjajah Luhur op de veiling in Nederland inkopen. Ik doe wel een beroep op de leden en sympathisanten om  niet teveel in een keer te kopen, omdat er continuïteit zal zijn.”
De PL is verder voornemens om lokale producenten te stimuleren. “Er wordt een aantal opkopers aangesteld om de producten van lokale telers en producenten op te kopen en dichterbij te brengen bij de consument. De opkopers krijgen een transportmiddel van ons ter beschikking en tenminste een voorschot van USD 2.500. In het binnenland worden boten ingezet om de producten op te halen. Hieruit is ook de gedachte voortgevloeid om een speciale zondagse markt op te zetten. Wij zelf hebben een buffer van producten, waardoor de consumenten makkelijker aan de producten kunnen komen.”
Middels deze activiteiten van de Pertjajah Luhur is een groep van vijftig mannen en vrouwen geholpen aan een baan. “Dit alles hebben wij gedaan kunnen krijgen dankzij onze kernen in Nederland.” Tot slot geeft de PL-topman te kennen dat zijn partij inmiddels de stenen- en dakplatenfabriek bedrijfsklaar heeft en binnenkort aan de consument bouwpakketten kunnen worden aangeboden.
Marijan Setrodikoro

error: Kopiëren mag niet!