Nationale commissie bloedtransfusie voor optimale bloedverstrekking

Er zal een nationaal bloedtransfusie-orgaan worden ingesteld door het ministerie van Volksgezondheid. Dit orgaan gaat zich bezighouden met de effectiviteit van het gebruik van bloeddonaties landelijk. In de meeste ziekenhuizen zijn er reeds bloedtransfusiecommissies, die nauwkeurig nagaan hoe de bloedverstrekking verloopt,  zodat er op geen enkele wijze verspilling is van bloed. De landelijke commissie bloedtransfusie zal zich inzetten voor een  optimale verstrekking van bloed landelijk, zei minister Michel Blokland van Volksgezondheid (VG) in het parlement tijdens de behandeling van de Wet Bloedvoorziening. De bewindsman maakte ook duidelijk dat bloedvoorzieningsorganisaties niet vrijblijvend kunnen opereren. De controle op deze organisaties is ingebouwd in de wet en wordt uitgevoerd door het ministerie van VG. Zo moeten deze organisaties conform de wet hun activiteiten jaarlijks rapporteren aan de minister van Volksgezondheid.
De rapportage betreft het testbeleid, het verwachte aantal donaties, ontwikkelingen op het gebied van ziekten, het donorenbestand en investeringen in de infrastructuur van de organisatie. Die jaarrapportage kan gegeven worden in de verplichte indiening van het beleidsplan. Hun beleidsplan moet elk jaar voor  1 mei worden ingediend bij het ministerie van VG.  Bloed wordt beschouwd als medicament, vandaar dat deze organisaties worden onderworpen aan strenge regels. Deze regels, protocollen en standaarden dienen te waarborgen dat het bloed als medicament van de  hoogst mogelijke kwaliteit is.  De minister gaf aan dat bloedvoorzieningsorganisaties met kostendekkende tarieven behoren te werken. De organisaties die dit niet voor volle honderd procent kunnen garanderen, kunnen op de overheid een beroep doen voor subsidie. Het inkomen van de overheid moet worden geplaatst tegen de achtergrond van het zoveel als mogelijk laagdrempelig houden van behandeling van ziektes, waar de toediening van bloed noodzakelijk is.

error: Kopiëren mag niet!