Brandweerrekruut breekt been na val glijpaal

Een vrouwelijke brandweerrekruut heeft afgelopen vrijdag een beenfractuur opgelopen tijdens een verplichte oefening op de glijpaal. De rekruut ligt nu met een gebroken been thuis. Dit ernstig voorval wekt bevreemding op, daar de  glijpaal internationaal verboden is en door vrijwel alle brandweerkorpsen in de wereld reeds is afgeschaft. In 2007 is in Nederland besloten de oefening op de gevaarlijke glijpaal te verbieden en de palen te verwijderen uit de kazernes.  Dit, vanwege een aantal ernstige ongelukken op de glijpaal. Met de oefening op de glijpaal wordt de brandweerman getest op zijn snelheid bij het afdalen van een hoogte.  Maar de paal is zodanig geconstrueerd dat de val naar beneden binnen één minuut niet te controleren is en men vaker  een beenbreuk oploopt.
Dagblad Suriname verneemt dat de test op de glijpaal ook  niet is opgenomen in de trainingsmodules van het Korps Brandweer Suriname (KBS). De glijpaal is echter al jaren geen onderdeel meer van de brandweertraining bij het KBS. De krant verneemt dat de opdracht voor de oefening op de glijpaal van hoger hand moet zijn gegeven aan een bepaalde groep rekruten. De rekruut is voorlopig met ziekteverlof.

error: Kopiëren mag niet!