Voor de ‘Duitsers’

Het EK is gisteren begonnen. Vijf van de 23 Nederlandse spelers (meer dan 20%) heeft genetisch een lijn naar Suriname. Surinamers zullen de wedstrijden live volgen en traditiegetrouw ook hun favoriet hebben. Bij een WK is de keus van bepaalde favoriete teams te begrijpen, het heeft met emotie, gemeenschappelijkheid en verbondenheid te maken. Bij een EK wordt het al moeilijker. Het land met de grootste binding en gemeenschappelijkheid is het Nederlandse team, wanneer onze broers, neven en bloedgenoten in het team participeren. Deze zelfde bloedgenoten van ons zijn de afgelopen dagen onderwerp geweest van het serieuze wereldnieuws. Terwijl onze broeders bezig waren te trainen, zijn door het lokale publiek rimboe- oftewel apengeluiden gemaakt richting deze spelers. Hiervoor was men al bang op het EK in Polen en Oekraïne. Een land dat lijkt op deze racistische landen is voetbalgrootmacht Duitsland. Vraag straks maar aan Surinamers voor welk land ze kraken en een deel zal zeker zeggen Duitsland, een land waar gekleurde spelers in het verleden constant met racisme zijn bejegend. Dit komt erop neer dat een aantal Surinamers dus straks zal schreeuwen en kraken voor een land waarvan de krakers apengeluiden zou maken als deze zelfde Surinamers toevallig op de velden zouden optreden. ‘Doisri’ als keus is daarom een welke niet gemakkelijk met rede of emotionaliteit aannemelijk te maken is door Surinamers. Opmerkelijk in het geheel is dat op tv openlijk de gezichten van de ‘bakra’s’ te zien is die discrimineren. De vraag is waarom de politie niet optreedt tegen deze personen. Wordt er een gedoogbeleid gevoerd? Is racisme in deze landen de normaalste zaak van de wereld? Of is er in het geheel geen overtreding, geen misdrijf wanneer mensen in deze landen discrimineren? Bij het aanschouwen van de taferelen valt op dat men in Europa behoorlijk achterlijk kan zijn, ondanks relatief betere onderwijsmogelijkheden. Men beweert nu dat het om een kleine groep gaat. Waarom wordt die groep dan  niet aangepakt?  Achteraf  bekeken hadden deze landen niet mogen meedoen aan de ‘bidding’ om het EK te krijgen. Daarvoor is het nodig dat de bevolking een zekere beschaafdheid en ontwikkelingsniveau heeft. Dat is hier duidelijk niet het geval.  Door Platini, de voorzitter van de Europese voetbalbond (Uefa), is heel zwakjes gereageerd op het dreigende racisme. Aanvoerder Mark van Bommel van Nederland heeft aangegeven dat hij de arbiter direct op de hoogte zal stellen op het moment dat tijdens Nederlandse wedstrijden er rimboegeluiden worden gemaakt. De arbiter zou dan gerechtigd zijn de wedstrijd stop te zetten. Een speler waarvoor wij vrezen, is de explosieve Mario Balotelli. Zijn reactie straks zal men gebruiken om verder op deze jonge speler af te geven. Achteraf heeft Platini wel aangegeven dat bij apengeluiden wedstrijden zullen worden gestaakt. Het Nederlands elftal kreeg voor het eerst tijdens de eerste openbare training in Krakau (Polen) te maken met racisme. De Nederlandse directeur Betaald Voetbal, Bert van Oostveen, stelde zelfs dat nog een keer ‘oerwoudgeluiden’ niet zal worden getolereerd. Hij ziet twee oplossingen voor het probleem: het kleine groepje aanpakken of gewoon geen openbare trainingen meer. Als een speler tijdens een EK-duel na racistische uitingen niet verder wil spelen en het veld verlaat, wordt hij bestraft met een gele kaart. Dat is door Uefa-voorzitter Michel Platini gezegd. Volgens Platini moet een speler die vanaf de tribunes racistisch bejegend wordt, zich wenden tot de arbiter. Die kan op basis van de klachten besluiten de wedstrijd stil te leggen. Vervolgens is het ook aan de scheidsrechter om het duel te laten hervatten, tijdelijk af te breken of definitief te staken. Bij de open training van woensdag ging het om de harde kern van Wisla Krakow die oerwoudgeluiden maakte. Aanvoerder Mark van Bommel nam het voortouw om de oefening te verplaatsen naar de andere kant van het veld. Van Bommel is het niet eens met het gele-kaart beleid van Platini.  De donkere spelers in het Nederlandse elftal die genetische lijnen hebben naar Suriname zijn Gregory van der Wiel, Nigel de Jong, Jetro Willems, Michel Vorm en Luciano Narsingh, dus 5 van de 23. Nemen we het totaal van donkere spelers mee dan komen Ibrahim Afelay en Khalid Boularous erbij: dat is 7 van de 23. Deze eerstgenoemde 5 spelers hebben familieleden en relaties in Suriname. Doorgaans stroomt het bloed sneller als men het eigen bloed of een broeder op de velden ziet rennen. We hopen dat deze spelers niet een moeilijke tijd tegemoet gaan omdat ze donker zijn en omdat ze voorouders in Suriname hebben gehad. We hopen dat Uefa paal en perk stelt en racisme niet toestaat. Voor sportliefhebbers, met name de voetballiefhebbers, is het de komende tijd feest. We hopen dat voetballiefhebbers genieten, maar dat voetballers, trainers, voetbalmanagers en grote en kleine voetbalorganisaties het EK 2012 in alle opzichten zien als een les.

error: Kopiëren mag niet!