Uitspraak in zaak militair verdaagd

De Krijgsraad heeft vrijdag de zaak, waarin de auditeur-militair Roy Elgin 10 jaar gevangenisstraf  tegen de militair Romano A. had gevorderd, verdaagd.  Romano wordt ervan verdacht zijn concubine Massiel Ligorie op 2 juni 2011 in brand te hebben gestoken. Het slachtoffer kwam twee maanden later, in augustus 2011, te overlijden. De auditeur-militair gaf tijdens zijn eerste beurt aan dat hij zware mishandeling met voorbedachte rade wettig en overtuigend bewezen achtte. Tegen de verdachte werd moord niet bewezen geacht. Daarvoor vroeg de auditeur-militair vrijspraak. Volgens de auditeur-militair had de verdachte een homoseksuele relatie. Dit zorgde voor enorme spanning in de relatie tussen de verdachte en het slachtoffer.
Advocaat Raoel Lobo gaf tijdens zijn beurt te kennen dat de verdachte omgang had met twee personen die homo zijn. ‘Dit wil niet zeggen dat hij ook één van ze is’, zei de verdediging. Met betrekking tot de relatie kan volgens de advocaat niet worden bewezen dat de verdachte ook tot een homo kan worden gerekend. Ten aanzien van het feit gaf de raadsman aan dat dit niet bewezen kan worden, omdat de auditeur-militair twee delicten door elkaar zou hebben gehaald. De raadsman verzocht de Krijgsraad om zijn cliënt vrij te spreken.
Nadat de advocaat de auditeur-militair erop had gewezen dat hij twee artikelen door elkaar had gehaald, achtte de auditeur-militair brandstichting wettig en overtuigend bewezen. De raadsman voerde toen aan dat er sprake is van innerlijke tegenstrijdigheid. Volgens de raadsman heeft de auditeur-militair tijdens zijn tweede beurt toegeven dat hij inderdaad twee artikelen door elkaar heeft gehaald. De auditeur gaf toen aan dat hij in elk geval ‘brandstichting’ bewezen achtte. De Krijgsraad stelde deze zaak uit. Op de volgende zitting volgt uitspraak.
Saskia Bandhan 

error: Kopiëren mag niet!