Rukwinden gevaar voor bananenaanplant

De rukwinden die momenteel kenmerkend zijn voor het weer in Suriname, vormen een gevaar voor bananenaanplanten. Als de aanplant niet voldoende beschermd is tegen dit natuurverschijnsel, kan het enorm veel schade aanrichten aan de velden, zegt de hydroloog prof. dr. Sieuwnath Naipal. Naast de bananenaanplant van individuele boeren, lopen ook de bananenvelden van de SBBS in Nickerie en Jarikaba gevaar. De rukwinden hebben vorige week in Nickerie voor enorm veel averij gezorgd, maar gelukkig bleef het bananenbedrijf bespaard van dit natuurgeweld.
Naipal adviseert het plaatsen van shelters om de kostbare aanplanten te beschermen. De hydroloog zegt dat het klimatologisch verschijnsel eigenlijk optreedt aan het eind van het regenseizoen in de maanden augustus en september. Als rukwinden nu voorkomen in dit jaargetijde, dan betekent het dat er sprake is van een storing.  Aan de andere kant moet geconcludeerd worden dat het in de afgelopen maanden continu heeft geregend, wat ook een verklaring kan zijn van de optredende rukwinden in deze periode van het jaar.

error: Kopiëren mag niet!